У Мукачеві відзначили 85-річчя з дня народження Юрія Мейгеша (ФОТО)

27
0

Сонячний зимовий день, позаду вже всі новорічні свята, однак учні загальноосвітньої школи № 6 готуються ще до однієї визначної події – відзначення ювілею 85-річчя з дня народження письменника рідного краю, прозаїка, майстра малої і великої прози – Юрія Мейгеша.

Святкову атмосферу створив гарно прибратий актовий зал, який доповнювала творчо скомпонована виставка книжок Юрія Мейгеша, яку люб'язно надала нам міська бібліотека імені О.Духновича.

Урочистий настрій створювали і стіннівки, які були виготовлені учнями 9-А класу „Родина, друзі” (вчитель і класний керівник Скунзяк Н.В); 9-Г „Вшановуємо пам'ять письменника” (вчитель Семенякова Л.М); 9-В „Твори Ю.Мейгеша на уроках літератури рідного краю” (вчитель і класний керівник Клімова О.В); 8-В „Художній світ митця” (вчитель Подолей Т.С).

Вся талановита молодь школи, міста, члени МАН та вчителі зібралася у нашому актовому залі. На зустрічі були присутні такі почесні гості, як: Мейгеш М.Ю (жінка письменника), Головко Г.Ю (прототип героїв твору письменника, ветеран Великої Вітчизняної війни), Пагиря В.В (письменник), Гармасій І.М (голова громадської організації МАЛіЖ, редактор телеканалу „Тиса”), Дочинець М.І (письменник, голова видавництва), Ходанич П.М (голова спілки письменників Закарпаття), Децик Р.А.(методист обласного відділу туризму), Статник О.А (завідуюча міської бібліотеки), Тишко І.М (завідуюча методкабінетом), Павлишинець С.М (методист).

Вдало змінювались виступи учасників свята з номерами художньої самодіяльності: ансамбль хлопчиків (керівник Порохнавець Т.І) та сольним співом (Лавкай Сергій, Окс Мар'яна), дуетом (Товт Наталія, Мартин Крістіна), які підготувала заступник директора по виховній роботі Мар'ян Е.О.

Успішно вели програму свята учні 11-А класу Сарканич Крістіна, Автушенко Мирослава, Андрусь Еліна.

Відкрив свято відомий закарпатський письменник Дочинець М.І, який у своєму виступі підкреслив мистецький талант Юрія Мейгеша та значення його творчості для сучасної молоді.

Свято було цікаве, з яскравою та насиченою програмою. Його підготували випускники школи (учні 11-Акласу) під керівництвом учителя української мови та літератури Фенцик М.І.

Вони не просто ознайомили учнів та гостей школи із життєвим і творчим шляхом письменника, його творчими здобутками , а й інсценізували окремі уривки з творів Ю.Мейгеша, а саме з роману „Стихія” та з оповідання „Спогади”.

Незабутньою стала для присутніх розповідь дружини письменника, Марії Юріївни, яка теплими словами згадувала спільно прожиті роки та події, пов'язані з життям Юрія Васильовича.

Присутнім запам'ятався виступ голови Спілки письменників Закарпаття, Ходанича П.М, який був особисто знайомий з Ю. Мейгешом, дав високу оцінку його творчості, згадував цікаві подробиці з громадського життя письменника.

На зустрічі була присутня Гармасій Ірина Михайлівна, редактор телеканалу „Тиса”, голова громадської організації МАЛіЖ, яка, разом із своєю творчою групою, знімали кінопрограму, присвячену Ю.Мейгешу.
Цей матеріал транслювали на телеканалі „Тиса”, де закарпатці могли побачити наше свято, цікаві інтерв'ю, взяті у родичів і друзів письменника, а  також розповіді екскурсоводів у музеї Ю.Мейгша.

Присутні та гості школи вшанували пам'ять письменника хвилиною мовчання, а делегація учнів школи поклали вінок та квіти на могилу Юрія Мейгеша.

Безперечно, ця зустріч не відбулася б без нашого літературного натхненика, голови міського товариства МАЛіЖ, Фенцик М.І, бо завдяки її творчій і копіткій праці свято пройшло  організовано та цікаво.

Хочеться щиро подякувати Мукачівській міській Раді, яка подарувала всім виступаючим учням книгу Юрія Мейгеша „Одісея залюблених”.

Це літературне свято стало ще одним важливим кроком у майбутнє для всієї творчої громадськості міста. Директор школи Бора В.І  подякував усім присутнім за участь у святі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також