У минулому столітті в Мукачеві діяли спеціальні купальні (ФОТО)

5
2

Розважливі мукачівці навіть біля лазень будували бари, кафе та тири, щоб завжди поєднувати приємне з корисним.

У кінці ХІХ - на початку ХХ століття майже ніякі, навіть заможні родини, не могли дозволити собі ванну чи туалет в будинку. Відсутність централізованої каналізації та водопроводу гуртувала людей в тодішніх лазнях. У Мукачеві їх називали – «купальні».

У теплу пору року містяни приймали водні процедури просто в річці, там же і прали одяг та використовували воду з Латориці для багатьох інших потреб. Проте на початку ХХ століття (точно невідомо коли саме) єврейська громада, яка тоді мала великий авторитет серед містян, будувала, так звані - ритуальні купальні. Їх було кілька. Переважна більшість в центрі міста. Інші на околицях.

На фото, що датоване 1928 роком, яке ми знайшли в книжках про старовинне Мукачево, зображені купальні під Чернечою горою (стартове фото до новини). Їх вигляд у сучасних людей викликає не надто позитивні емоції. Проте в ті часи, будь-яке місце, де була підведена вода і можна було ретельно вимитися, вважалось неабиякою розкішшю.

До прикладу, центральні купальні були настільки популярними, що в них збирались не тільки помитися. Нові лазні, які побудували на березі Латориці приваблювали містян також тиром, що знаходився неподалік, а ще рестораном, який працював до останнього відвідувача.

Пізніше, у 1940-х роках в місті відкрили ще й басейн. На той час він був не тільки сучасним, а й неймовірно модним та комфортним. Стрибки у воду з вишки, засмагання під жаркими сонячними променями та прохолодні напої приваблювали сюди не тільки містян, а й гостей Мукачева.

До цього часу купальні потрохи почали втрачати свою актуальність. А прогрес стрімкими темпами дарував «блага цивілізації» в кожен дім. Колишні купальні перебудували до непізнаваності, тож тепер про них нагадують тільки розповіді старожилів та кілька старовинних фото.

Коментарі

ГО
готовый оздоровительный бизнес

Есть же в Иерусалиме у Овечьих ворот купальня, называемая по-еврейски Вифезда, при которой было пять крытых ходов. 3 В них лежало великое множество больных, слепых, хромых, иссохших, ожидающих движения воды, 4 ибо Ангел Господень по временам сходил в купальню и возмущал воду, и кто первый входил в неё по возмущении воды, тот выздоравливал, какою бы ни был одержим болезнью. 5 Тут был человек, находившийся в болезни тридцать восемь лет. 6 Иисус, увидев его лежащего и узнав, что он лежит уже долгое время, говорит ему: хочешь ли быть здоров? 7 Больной отвечал Ему: так, Господи; но не имею человека, который опустил бы меня в купальню, когда возмутится вода; когда же я прихожу, другой уже сходит прежде меня. 8 Иисус говорит ему: встань, возьми постель твою и ходи. Евангелие от Иоанна 5 глава – Библия: https://bible.by/syn/43/5/#2

М
Містний

У Завидові тоже била купальня пуд хащов

Читайте також