У Нацбанку пропонують відмовитися від дрібних монет

4
0

Національний банк України (НБУ) пропонує відмовитися від випуску монет номіналом 1 і 2 копійки - ухвалення такого рішення можливе за підтримки з боку уряду і парламенту. Про це повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.

"Технічно це легко вирішити, але це комплексне питання, яке треба вирішувати лише після проведення належних економічних розрахунків урядом і отримання відповідних підстав з погляду фіскальної і цінової політики", - сказав він.

За словами C.Круглика, дослідження громадської думки, проведені НБУ 2009 року, виявили, що відмову від випуску монет номіналом 1 і 2 копійки підтримує 93% респондентів. За їхньою оцінкою, ці монети вже не виконують належним чином платіжну функцію. Крім того, за його даними, більше 65% опитаних заявили, що не приймають монети низьких номіналів на здачу.

Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ також відзначив, що одно- і двокопійкові монети не повертаються в банківську систему, що дозволяє припустити використання їх населенням на цілі, не пов'язані із здійсненням платежів. Разом з тим, С.Круглик підкреслив, що ухвалення такого рішення можливе за підтримки з боку уряду і парламенту.

Зокрема Міністерству економіки і Міністерству фінансів потрібно буде провести додаткові розрахунки щодо впливу такого кроку на надходження до державного бюджету, пенсійні розрахунки, масштаб цін та інші економічні показники. У свою чергу, Верховній Раді потрібно буде внести зміни до законодавства, відкоректувавши монетний ряд.

Як відомо, Монетний двір України щорічно карбує від п’ятисот мільйонів до мільярда штук розмінних монет. Як відомо, собівартість виробництва однієї копійки коштує 16 копійок.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також