У неділю 15 березня угорці Закарпаття відзначать річницю революції 1848-49 років

4
0

15 березня Закарпатське угорське культурне товариство KMKSZ організовує меморіальну церемонію з нагоди відзначення 167-ї річниці деморкатичної угорської революції 1848-49 рр., під час якої було проголошено незалежність від Габсбургів і створено демократичну державу.

Урочистий захід відбудеться у Берегові, на площі Ф. Ракоці ІІ (біля пам’ятника Шандору Петефі). Початок о 14:00.

Того ж дня в Ужгороді, на площі Шандора Петефі також відбудеться святкова церемонія. Організатори - Закарпатська угорська спілка інтелектуалів («MÉKK») та Демократична спілка угорців України («UMDSZ»). Початок о 17.00 годині за к.ч.

Саме 15 березня 1848 року делегація угорського парламенту відправилась до Відня для передачі петиції, ухваленої на основі програми Лайоша Кошута. Того ж дня почалось повстання у Пешті - під впливом опублікованих «Дванадцяти пунктів» Йожефа Іріні і «Національної пісні» Шандора Петефі студенти та міська інтелігенція оточили адміністративні заклади міста та скинули муніципальну владу. Повстання швидко розповсюдилось всією країною, в тому числі на територію нинішнього Закарпаття. Нині 15 березня - відзначається як Національне свято Угорщини та день свободи друку. 

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також