У неділю в Ужгороді закарпатським письменникам вручать Руську премію

12
0

У найближчу неділю, 19 грудня в обласному центрі Закарпаття відбудеться чергове, сьоме за рахунком, вручення Руської премії.

У кожен з попередніх шести років її вручали двом закарпатським літераторам, які пишуть русинською та російською мовами і досягли значних успіхів в осмисленні та відображенні дійсності засобами художньої мови.

Лауреатами попередніх років ставали відомий професор-славіст Іван Поп, письменники Фелікс Кривін, Іван Петровцій, Володимир Бедзір, перекладач Іван Ситар, поети Людмила Кудрявська, Міла Маришева, Василь Матола, Тамара Керча, Роман Пищальник. За підсумками 2010 року премію отримали ужгородець Юрій Маслієв – за свої російськомовні романи і поет Михайло Чухран з міста Виноградів – за русинські віршовані мініатюри.

У 2011 році для вивчення думки читачів на сайті Руської премії було впроваджено нововведення – онлайн-голосування. Серед російських і русинських літераторів, прізвища яких були внесені до реєстру для голосування, значилися 14 осіб. Найбільшу підтримку серед інтернет-користувачів отримав Володимир Перевалов (Володимир Юрійович Дудаш). Проте перемога в інтернет-голосуванні не гарантує його переможцю нагородження Руською премією. Інтрига зберігається ...

Сьоме вручення Руської премії відбудеться в неділю, 18 грудня. Як повідомив телефоном з Праги засновник і піклувальник Міжнародного фонду Алєксандр Гегальчій, володарі премії вже відомі, проте до моменту вручення їх прізвища не розголошуються. Торжество відбудеться в одному з ужгородських ресторанів.

На наступний після вручення день, в понеділок запланована зустріч нових володарів премії і головного її піклувальника Алєксандра Гегальчія з журналістами. Місце і час проведення прес-конференції уточнюються і будуть повідомлені окремо.

 
На фото: закарпатський пражанин, піклувальник Руської премії Алєксандр Гегальчій.
 
Довідка про переможця голосування на сайті Руської премії:
 
Володимир Перевалов народився в 1946 році в селі Загаття, Іршавського району, Закарпатської області. Закінчив Бакинське загальновійськове училище і 25 років служив у ЗС СРСР, від Ужгорода до Камчатки. Звільнився в званні підполковника, посади заступника командира полку. Живе в Білгороді-Дністровському. Член літературної студії «Дністровські джерела» та Асоціації літераторів Бессарабії «Буджак». Писати і друкуватися у ЗМІ почав у 1997 р. Опублікував понад шістдесят нарисів, оповідань, віршів і уривків з повістей як в журналах, так і в обласній та місцевій пресі. Автор серії міліцейських детективів російською мовою про непідкупного ужгородського опера «угро» Івана Васильовича Кашаї – романи «Акседент зі смертельним наслідком», «Кіллера брати живим», «Монастирське золото», «Кривавий кіднепінг», «Зачароване намисто» та «По цей сторону кордону ». Лауреат III-го Міжнародного літературного конкурсу «Кордони Співдружності - мужність, честь і відвага», фіналіст літературних конкурсів «Євроформат 2008, 2009».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також