У Нижньому Селищі проклюнувся "Птах"

7
0

Віднині Закарпаття має унікальний в Україні театральний фестиваль

Нижнє Селище – особливе на Закарпатті. А, може, й у цілій Україні. Де ще знайдете село, яке проводить регулярний музичний фестиваль, торішнім учасником якого був, наприклад, гурт „ВВ” з Олегом Скрипкою?

Та ентузіастам Нижнього Селища цього видалося замало. І днями вони організували новий фестиваль, подібного якому в Україні не знайдеш.

Три дні в центрі села відбувався неконкурсний дитячий фестиваль театрального мистецтва „Птах”, орієнтований на дітей з особливими потребами. Вибір театральної музи Мельпомени – невипадковий. Адже у селі успішно діє театр-студія „Чіга-Біга”.

У гості до Нижнього Селища приїхали самобутні колективи – театр-студія „Ми” (Київ), клуб аніматорів забави „Клавіс” (Рівне), дитячий ігровий майданчик „Равлик” (Київ), зразкова театр-студія „Не плач” (Здолбунів), театральний колектив „Гуцулик” Вільшанського будинку дітей-інвалідів.

Свято вийшло на славу. Три дні село було переповнене сяючими, усміхненими дітьми. Як зазначила одна з організаторів дійства Наталя Преподобна, на відміну від інших фестивалів, у центрі уваги „Птаха” -- не творче кредо режисерів, а сама дитина. Вистави граються не для журі, а для дітей. Все обертається довкола маленького глядача, який насправді є головним учасником.

Каруселі, боді-арт, майстер-класи, педагогічний семінар, вуличне видовище біля ватри, святковий феєрверк, ігри, веселий аукціон, фотовиставка, маски з гіпсу, костюмована вечірка, перформанс -- все це нахлинуло, тримало, заворожувало нескінченним ланцюжком три дні.

Діти Хустського району, де через безробіття значна частина мешканців надовго виїжджає на заробітки, побачили те, на що ніколи й не сподівалися. Усе настільки було вдало організовано, що таке дійство із задоволенням прийняли й найбільші міста України.

Найбільше враження справив виступ колективу „Гуцулик”, в якому грають діти-інваліди з Вільшан. Зал просто розривався оплесками.

Тож Закарпаття має новий унікальний фестиваль. Організатори вже вирішили його зробити постійним, адже багатьом колективам довелося відмовляти через неможливість прийняти усіх.

Тож щасливого польоту „Птахові” з особливими театральними потребами!

На фото: Символ фестивалю – птаха -- ліпили усі разом

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також