У Орбана готові відкривати в Україні приватні угорські школи

15
25

Угорщина планує і надалі знаходити та підтримувати всі свої громади за кордоном.

— Наше завдання – домогтися, щоб вони процвітали на землі, де народилися; могли навчатися угорською мовою і могли жити як угорці», – наголосив Орбан  в румунському Клужі, додавши, що «майбутнє пишуть угорською мовою».

Однопартійці Орбана одноголосно підтримують його думки та зазначають, що  уряд Угорщини може забезпечити навчання угорською на Закарпатті через приватні школи та приватні університети.

Керівник проурядової фракції ФІДЕС Ґерґей Ґуляш позитивно оцінює той факт, що як уряд Угорщини, так і опозиція виступають єдиним фронтом у питаннях національної політики, пише Радіо Свобода.

Депутат Європарламенту від ФІДЕС Дьєрдь Шепфлін, виступаючи на презентації, висловив занепокоєння тим фактом, що оскільки Україна не є членом ЄС і навряд чи набуде членства найближчим часом, новий закон України «Про освіту» не можна розглядати як питання компетенції Європейського союзу.

Український закон «Про освіту» набув чинності 28 вересня. 25 вересня його підписав президент України Петро Порошенко, при цьому закликавши Міністерство закордонних справ і Міністерство освіти України провести необхідні консультації з європейськими партнерами, у тому числі з Радою Європи.

Він також заявив, що мовна стаття закону «Про освіту» відповідає європейським практикам. У Києві також висловлювали думку, що висновок Венеційської комісії Ради Європи про цей закон буде на користь України.

А в МЗС Угорщини вже обіцяли блокувати кроки на шляху євроінтеграції України через закон про освіту.

Коментарі

0
09:37

Крым вернется,чечня уйдет,Кенизберг немцам возвратится,аль не вериш.

Z
Zoltan

Ничего постоянного не существует. Косово, Крым, Каталония... Кто следующий?

ProRock до Jaroslaw

акуратніше з бажаннями, а то Крим та Донбас ви вже змусили балакати на мові тепер Берегово подстрікаєте...

У
Українка

Будь яка країна може робити в Україні те що їй хочеться.Одна вводить свої війська і воює,друга розказує який закон можна який ні,планує робити на території те що їй заманеться,влада влазить в борги які виплачувати буде народ,люди виживають а не живуть,лишають своїхдітей та сім'ї на роки для того щоб заробити грошей на прожиток якиїсь.є багато чого сказати... ЦЕ І Є УКРАЇНСЬКА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ??? Незалежності не було і буде Незале?жність — можливість приймати самостійні рішення, які підкорюються власним бажанням та інтересам і не потребують зовнішніх вказівок та наказів. Незалежність для держави — політична самостійність, відсутність підлеглості, суверенітет.

М
Мадярам

Всі мадяри забули хто приліпив Подкарпатську Русь до СССР? Чому тоди не гойкали про школи? Забили- не думаву ,бо тодішня власть держала їх на колінах.І сам відівим щи до 1989р,мадярська таможня літала перед нашими людьми.А типир хвости поподномали,про імперію тодішню мріють,думавуть ош мацкаль моможе.Він іщи никому задарь не зробив...

Н
Неукраінець

Коли уже придумавуть таку технологію, оби мож боло заботи український, а на то місто "записати" даякий май полєзний язик, німецький вадь англіський?

ТК
Тенкеш кпт

мадяри, як і усі чесні люде Подкарпаття їдять свуй-ЗАРОБЛЕНИЙ ХЛІБ.Куїв нам нич задарь не дає, наопак, лупить втридорога за всьой.То лем проплачені тролі їдять украйинський хліб-бо она їм платить за гавкання. До "галіцяйського лоція"- якби ти насправді бов туй, коли командовали мадяри, то бізувно мав бись знати, шо даже у самі скрутні часи Мадярщина находила возможность снабжати верховинців продуктовими пакетами(безплатними) з мадярськов символіков і привітанням.Не припоминаю шоби Друга Хрянція шось такой роздавала людьомТенке за всіх 26 року

Л
лоці

мадяри забули чий хліб їдять,сяк они говорили нам докі туй командовали(мається на увазі до 1944р)

Д2
До 21:09

Глупая,освободители пришли в закарпатье в 1944 году осенью.Совсем разленилась леньтяйка историю учить.

1
14:53

Ты платиш налоги в Москве.

М
Мадьарка

ПКО и 02.10.2017 17:41 мой дед, отец на Закарпатье родились и это не была Украина, зачем вы здесь галичане, и это я должна уехать? Благодарите Сталина который после 1939 ваших предков переселил сюда. Ах да забыл, после прочтения моего комента посмотрите несколько раз ТСН кто не отпустит

УЩ
умним що долу

умнічки ви наші, мадярка не прийшла до вас, то ви приперлися на її землю і хочете нав'язовати свої порядки.Но, умнічки ви наші, щоби не залізати в далекі дебрі історії, припомніть, чим кончилася польська "пацифікація" на Волині- а Польща існувала там не 26 років.Історія має свойство розвиватися по спіралі, не забувайте уроків історії

Р
Робочий

Швейцарію прирівнюєте ноноу ДОНЕЦЬК вас в перший ряд патріотии дебіли крім Чехіїї небачили

ПД
ПКО до мадьярки

Якщо ти живеш у Швейцарії де говорять тільки по німецьки ,то ти не поїдеш в другий кантон вчитися,робити поки не вивчиш ту мову яка там офіційна.Так і ти мадьярко ,живеш в мадьярському селі ,вчать тебе вчителі твоєї мови за наші податки,то і живи собі тихенько,думай як тобі виїхати до Швейцарії,або не думай ,бо маєш венгерський паспорт то хоть там пригодишся.Що вже тут тобі писати про український ?

М
МадьаркЕ

Если вам на нравится в Украине пожалуйста уезжайте туда куда-то где вам комфортно хоть и в Швейцарию, каждая страна защищает свой суверенитет так как считает нужным! А до той Швейцарии той же Венгрии так далеко как до солнца Многих украинцев вполне устраивает этот закон, который венграм не нравится, пусть подстраиваются под закон Украины Первый комментарий Наталии заслуживает уважение

В
Вариш

Школу

В
Вариш

В нас у венгерську специально дають диток щоб вчили мову

Ю
Юра

Не зрозуміло, чому всі думають, що при закінченні угорської школи діти не володіють українською мовою. Я навчався в 10 школі в Ужгороді. Нас було 28 чоловік і всі поступили до вищих навчальних закладів України. Всі! Рівень навчання високий. На сьогодні дітей дав навчатися також до цього навчального закладу. Щоб там не знали української мови - це нонсенс, поскільки 70% дітей, які йдуть туди вже сьогодні вчитись не знають угорської мови. Т.ч. це переливання з пустого в порожнє. Політика і нічого більшого!

М
Мадьарка

Jaroslaw знаешь что все страны говорят про украинцев?

Z
Zoltan

Плохая идея, я плачу налоги в Украине, она и должна удовлетворить мои нужды. Но Украина все делает только не удовлетворяет никого кроме пару десатков тысяч людей, которые всех нас остальных десятки миллионов крутят вокруг палца...

J
Jaroslaw

Знаєте, що поляки кажуть про мадярів? Що то є дрібна нація з хворими амбіціями. Ви вже мене вибачте. Мадярщина трохи задрібна країна, щоб мені тут казати, якою мовою тут мають діти вчитися. Не подобається дітям вчитися? Вперед на Мадярщину! Хоч цілим Береговим.

УО
У Орбана

най одкривают.

K
ka

повністью згідна з останнім коментарем , знаю українську а толку ніякого

М
Мадьарка

Наталія В Швейцарии четыре официальных языка - немецкий, французский, итальянский и ретороманский. И венграм совершенно не нужен украинский язык нет ни какой перспективы. Вот когда Украина будет на уровне Швейцарии тогда каждый венгр захочет учить украинский и ище репетитора нймет, а с такими законами не в Европу а в Сомали идете

Н
Наталія

При всій повазі до угорської общини Закарпаття, ми звикли жити дружно і толерантно, не знати державної мови країни, в якій ти проживаєш - це на, напевно, нонсенс. А це правда, багато угорців у спілкуванні не володіють державною мовою. Не знаю, але навряд чи у країнах ЄС можна не знати мову країни, в якій ти проживаєш. І цей закон - захист державних інтересів держави, в який є такий прецедент, як Крим.

Читайте також