У Рахові обговорили перспективи зайнятості

13
0

1 грудня напередодні Міжнародного дня інвалідів у Рахівському районному центрі зайнятості відбулося засідання „круглого столу” на тему: „Забезпечення зайнятості людей з обмеженими можливостями: перспективи, проблеми та шляхи їх вирішення». У ньому взяли участь представники державних установ, які опікуються проблемами інвалідів, керівники районних відділень страхових фондів, роботодавці. Розглядалися результати роботи упродовж 2011 та перспективи співпраці у 2012 році.

 

Відкриваючи засідання, заступник директора центру зайнятості Т. В. Семенюк наголосила, що умови сучасного ринку праці потребують від спеціалістів центру зайнятості та всіх соціальних партнерів підвищеної відповідальності у вирішенні проблем, які виникають при працевлаштуванні цієї категорії громадян. Заступник начальника відділу організації працевлаштування М. П. Лендєл ознайомила присутніх із професійним складом інвалідів, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, звернула увагу на те, що проблемою в працевлаштуванні цих осіб є якість вільних робочих місць, які надають підприємства. Нерідко вакансії, що надаються роботодавцями, непривабливі, низькооплачувані, в основному це робочі місця для робітників, а серед інвалідів є спеціалісти з освітою та досвідом роботи. Часто робота, яку пропонують, передбачає значні фізичні та психічні навантаження, що утруднює або робить неможливим виконання її інвалідом.
 
 Голова комісії МСЕК О. І. Дзвонар ознайомила присутніх з інформацією про кількість інвалідів в районі, про проблеми, які виникають при формуванні індивідуальної програми реабілітації інвалідів, акцентувала увагу на необхідності створення спеціалізованих робочих місць та врахування при цьому певних функціональних резервів осіб з обмеженими фізичними можливостями.
 
 Тему професійного навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями продовжила начальник відділу активної підтримки безробітних Рахівського центру зайнятості Н. Ю. Волошин, яка розповіла присутнім про можливості та досвід роботи центру зайнятості з цього питання та підкреслила, що інваліди особливо потребують психологічної підтримки, яку вони в першу чергу і отримують від спеціалістів центру зайнятості.
 
 Начальник відділу взаємодії з роботодавцями центру зайнятості Г. А. Долженко проінформувала присутніх про умови надання дотації роботодавцям для працевлаштування безробітних інвалідів.
 
 Директор територіального центру управління праці та соціального захисту райдержадміністрації Ю. В.  Дудчук зазначила, що управління вже декілька років плідно співпрацює з центром зайнятості відповідно до укладеної угоди про співробітництво.
 
 Центр зайнятості та всі учасники круглого столу при розумінні та підтримці з боку роботодавців у своїй діяльності змістили акцент із питання «що може, а що не може робити особа з інвалідністю» на «що необхідно зробити, щоб клієнт з інвалідністю працював».  І надалі поглиблюватиметься співпраця із соціальними партнерами, які опікуються проблемами інвалідів. Але головний пріоритет – забезпечення ефективної взаємодії із роботодавцями. Для цього є механізм надання дотацій роботодавцю для працевлаштування безробітних, можливість професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів для роботодавців, а також тверде переконання, що, працюючи спільно, обов’язково досягнемо успіху. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також