У Рахові провели ярмарок професій (ФОТО)

7
0

Напередодні святкування 21-ї річниці створення державної служби зайнятості фахівці Рахівського районного центру зайнятості провели ярмарок професій.

Кілька слів про ярмарки на Україні. Вони існують вже давно. Спочатку їх проводили для  обміну речей, пізніше для торгівлі. Бо ярмарок – це торгове дійство. Нині на ярмарках  усе частіше організовують виставки, на яких укладають контракти купівлі-продажу. Проводяться зустрічі з цікавими людьми, концерти аматорських колективів, просто зустрічаються друзі за чашкою кави, щоб поспілкуватися, поділитися своїми планами. У час ринкових відносин все більше розвивається мале підприємництво, тобто зайнятість людей індивідуальною трудовою діяльністю. На ярмарку професій учасники  можуть детальніше дізнатися про їх зміст, актуальність. Мета ярмарку полягала у тому, щоб надати повну інформацію про послуги служби зайнятості, професійне навчання та сприяння у працевлаштуванню.

Заступник директора Рахівського районного центру зайнятості Тетяна Семенюк розповіла про принципи діяльності державної служби зайнятості, яка є гарантом надання соціальних послуг з працевлаштування. Незабаром випускники постануть перед важливим вибором – вибором професії. Однак далеко не кожен уміє скористатися свободою вибору. Бо інтерес до професії і професійний інтерес – не одне і те ж. А щоб не допустити помилки, варто знати зміст професії, її роль у суспільстві. Вірно обрана майбутня професія є запорукою успіху.

Найважливішим завданням служби зайнятості залишається працевлаштування безробітних і вирішення ними життєво необхідних проблем. Пріоритетними напрямками роботи центру зайнятості є насамперед забезпечення соціального захисту незахищених категорій безробітних громадян, які не спроможні конкурувати на рівних на ринку праці. Також важливу роль відіграє професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації тимчасово безробітних громадян. Крім того, особливу увагу звернуто на необхідність надання інформаційних та консультаційних послуг, пов’язаних із працевлаштуванням. 
 
Начальник відділу активної підтримки безробітних Рахівського РЦЗ Наталія Волошин наголосила, щоб здійснити відповідальний крок вибору професії, треба свідомо враховувати свої нахили та здібності, особисті та громадські інтереси. Погляд на професію як постійну, справу всього життя, – хибний, бо не враховує, що людина має різносторонні здібності, які дають можливість накопичувати спеціальні знання та навички у різних сферах діяльності. Адже кращим інженером буде той, хто пройшов школу майстерності робітника.
 
Розподіл професій на погані й хороші,  цікаві й нудні, легкі й важкі – помилковий. Значення професії у житті залежить не від характеру роботи, а як до неї ставиться сама людина. Професію не слід обирати за компанію. Такий вибір тільки випадково буває вдалим. Інколи за зовнішньою привабливістю професії приховані її труднощі. Так, професію геолога інколи цінують за можливість мандрувати і споглядати світ. Але все зовсім не так. Світ професій значно ширший, він нараховує понад 40000 видів.   Вибираючи професію, слід ураховувати характер людини, стан її здоров’я.  
 
Провідний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних Микола Кабаль презентував навчальні заклади. Під час виступу було висвітлено питання щодо правил прийому до навчального закладу, терміну та особливостей навчання, професій, які мають змогу отримати випускники, їх актуальності на ринку праці регіону, перспектив працевлаштування та кар’єрного зростання, представлені навчальні заклади державної служби зайнятості та професійно-технічні навчальні заклади Закарпатської області.
 
Інформацію про актуальні вакансії на ринку праці, паспорти підприємств, організацій та установ, які є ринкоутворючими в Рахівському районі, представила заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями Рахівського РЦЗ Марія Будникова. Вона презентувала роботодавців, які брали участь у заході, ознайомила присутніх з умовами праці на підприємствах, вимогами до претендентів на вакантні місця, можливостями кар’єрного зростання, забезпеченості соціальним пакетом тощо.
 
Перед присутніми виступили: провідний спеціаліст відділу соціальної роботи Рахівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Михайло Чунтул, начальник лісогосподарського відділу Рахівського ЛДГ Людвіг Мільчевич, інженер з охорони лісу цього підприємства Ростислав Бузаш, директор ТОВ »ВГСМ» Ірина Мацепура, інспектор відділу кадрів Великобичківського ЛМГ Іван Микитенко.
 
Про умови реєстрації та перебування на обліку у пошуку роботи, в тому числі осіб з інвалідністю, проінформувала заступник начальника відділу сприяння працевлаштуванню Маріанна Лендєл.
 
Проводилось індивідуальне консультування відвідувачів ярмарку спеціалістами відповідних напрямків: психологами, юристами, спеціалістами з питань працевлаштування, професійного навчання, соціальними партнерами.
 
Вибір професії – це справа не одного дня. Минулої п’ятниці зроблено початок, а вдалий вибір залежить від самих учасників заходу. Звичайно, всі професії згадані не були. Як же уникнути помилок і розчарувань у виборі професії? Зважуючи на те, що присутні почули, організатори – фахівці центру зайнятості – впевнені, що кожен вибере собі професію до душі, бо лише в праці дорослішає людина. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також