У річницю ухвалення Декларації відбудеться сходження на Говерлу

11
0

16 липня відбудеться акція сходження на найвищу гору Українських Карпат, учасники якої встановлять на Говерлі державний прапор, – про це сьогодні, 1 липня, з посилянням на голову «Рухівського братства Закарпаття» Володимира Піпаша.

Акція присвячена двадцятій річниці ухвалення Верховною Радою Декларації про державний суверенітет України. У акції до закарпатців долучаться кияни, івано-франківці, львів’яни – учасники національно-визвольних змагань 1989–1991 рр. «Це буде не велелюдне сходження. Загалом, обмежена кількість людей – кілька десятків осіб. Зокрема і ті, хто брав участь у сходженні на Говерлу у рамках всеукраїнської рухівської акції «Дзвін-90», що передбачала підняття на найвищій вершині України синьо-жовтого знамена. Відбулося це у середині липня 1990 р. Так сталося, що саме тоді Верховна Рада України ухвалила Декларацію про суверенітет, яка була першою ластівкою – успіхом націонал-демократів у боротьбі за Волю України. Довідавшись про неї, учасники сходження домовилися, що на честь цієї події підніматимуть на вершині Говерли український прапор у середині липня щороку», – пояснив Володимир Піпаш.

Масовим було сходження у першу річницю Декларації, у липні 1991 р. Після ухвалення Верховною Радою 24 серпня 1991 р. Акта про Державну незалежність України, відзначення річниць Декларації про суверенітет відійшло на другий план. Однак щорічне сходження у середині липня на Говерлу перетворили на традицію. У 1996 р. в сходженні взяв участь голова НРУ сл. п. В’ячеслав Чорновіл. У 2002 р. традиція була підхоплена «Нашою Україною». Та з роками вона, на жаль, перетворилася на нікому не потрібну заадміністровану «масовку», коли тисячі людей, котрі піднімалися на Говерлу, не розуміли, для чого відбувається ця акція. Такі масові сходження викликали занепокоєння й екологів, які бачили в цьому шкоду для екосистеми. Тепер стало можливим відродити патріотично-спортивну акцію в її первинному сенсі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також