У ромському таборі Мукачева провели семінар (ФОТО)

15
6

У четверг, 21 Лютий 2013 юристи «Мукачівського правозахисного центру» провели в ромському таборі семінар на тему «Інтеграція ромів в соціальне життя міста».

Олег Григор'єв розповів про гострі моменти вирішення земельних питань та реєстрація свого житла, а також підняв питання щодо необхідності реєстрації в Центрі зайнятості та пошуку роботи для ромів.

Рената Балог розповіла про виплату пенсій, про оформлення документів на отримання паспортів та інших життєво необхідних документів.


Жителі ромського табору також скаржилися на те, що їм усім приходять завищені суми за використану електроенергію. В один місяць може прийти квитанція на 200 гривень, а в наступний на 600, при тому, що більше електроенергії вони використовувати не стали. Самим перевірити показання лічильників не можливо, так як всі лічильники встановлені на електричних стовпах, на висоті 5-7 метрів.

Так само піднімалося питання про хаотичні реєстрації всіх бажаючих за їхніми адресами. Багато ромів, особливо приїжджі (навіть не місцеві), які знаходять шляхи реєстрації та просто називають перший-ліпший адрес і оформляють за цією адресою прописку. В ЖЕКу особливо ніхто не цікавиться скільки народу прописано вже в тому чи іншому будинку, і прописують людей. А потім люди не знають як виписати небажаних «мешканців» без їх присутності.

Як підсумок, можна сказати, що семінар пройшов дуже успішно. Ми побачили позитивну тенденцію в тому, що роми стали більш активно цікавитися можливостями себе захистити. Багато хто висловлював бажання піти вчитися і це в свої 30-40років. Вони розуміють наскільки важливо знання української мови, так як роми живуть у країні, де державною мовою є не угорський, на якому говорить весь табір. І що хороше знання мови дозволить їм піти вчитися далі, і як наслідок —допоможе в пошуку роботи. І саме такі поступові, але дуже важливі кроки і приведуть ромів до інтеграції в соціальне життя міста, невід'ємною частиною якого вони є вже протягом декількох століть.
 

Коментарі

Q
qwerty

Не думав що знайду тут однодумців. Свідомо мислячі люди.

С
Сашко

Лучше б дороги в борок телепе сделали, там не только одни цыгане живут. Территорию мясокомбината бы прибрали а не х...й занимались.

.
.............

Растрелять

Я
Я

Та ну их... Нечего делать, цыган просвещать... Да... А Вы спросили мукачевцев, нужна ли Им такая " интеграция". 2 патриот: А насчет приравнения евреев к цыганам - тут Вы конечно перегнули и сравнили Божий дар с яичницей. Вопреки тому, что обе эти нации походу истории гонимы, то евреи всегда были и есть тем фактором, который развивал то или иное общество. И наоборот, цыгане - в противоположность, деструктивный фактор, это живой мусор , паразит на теле общества.

П
патріот

це люди-паразити, вони вимагають хорошу роботу, при тому що вони даже читати не вміють,ніякої освіти не мають, а фізично вони як і євреї робити не будуть, вчитися не хотять, ці дві нації зібрати, і зробити для них якийсь регіон, хай там працюють, продають свою продукцію, а ми будемо купувати в них.

Q
qwerty

Ви краще б пошукали роботу для українців. Пошукали роботу для молоді яка училась 4 роки в училищі а тепер сидить без копійки. Ромське населення живе за рахунок наших з вами податків, дотацій, пільг. Я мовчу про постійні крадіжки у яких фігурують ті самі люди яких ви захищаєте. Це величезна злоякісна пухлина яка тільки просить і нічого не дає взамін. Народжують по 5-6 дітей щоб получити за них гроші, а на тих же дітей гроші не йдуть. А особливо приємно це вставати о 7 ранку і чути зі сторони табору "Аллах Акбар". Ви попросту пригрієте змію під серцем, а вона колись вас укусить.

Читайте також