У Румунії заборонили вивішувати у громадських місцях прапор угорської меншини, яка прагне автономії

33
7

У Румунії й надалі ускладнюються відносини влади та представників угорської меншини, яка мешкає переважно на півночі країни, у так званому Секейському краї. Тепер мова йде про майже повну заборону національних та регіональних символів, незважаючи на те, що Конституція Румунії гарантує право на ідентичність всіх громадян.

Нещодавно румунський суд наказав прибрати прапор секейської громади з усіх установ та громадських місць у населених пунтках, де мешкають угорці Румунії. Суд обгрунтував своє рішення тим, що цей прапор є незаконним, оскільки Секейський край не є окремою адміністративною одиницею і у Конституції Румунії нема визначення автономних регіонів.

Нагадаємо, що Секейський край (рум. Tinutul Secuiesc) - це невизнана національно-територіальна автономія представників угорської національної меншини (секеїв) на території сучасної республіки Румунія. Проголошена 5 вересня 2009 представниками населення і місцевої влади повітів Північної Трансильванії.

Загострення між владою та угорською громадою Румунії постійно згадуються, починаючи з 2013 року, у Доповіді про права людини державного департаменту США. Європейська комісія проти расизму та нетерпимості також рекомендувала румунській владі забезпечити принцип рівного ставлення до використання національних і регіональних символів.

Синьо-золотистий прапор секеїв на знак їхньої підтримки було вивішено у 2013 році над будівлею парламенту (Національних зборів) Угорщини в Будапешті. Також цього ж року він з'явився над офісом депутата Європрламента Бейли Ковача на Закарпатті, у Берегові.

- Секейський прапор було вивішено на знак солідарності з народом, який так само як і закарпатці прагне автономії та свободи, – зазначив тоді Ковач. – Адже закарпатці проголосували за територіальну автономію ще у 1992 році, але їх прагнення так і не було реалізовано.

Посол Угорщини в Румунії Оскар Фузеш тоді ж підтримав право секеїв вивішувати свій прапор, заборонений офіційною владою Румунії. Угорський дипломат також заявляв, що повністю розділяє заяви держсекретаря МЗС Угорщини Жолта Неймета про необхідність перегляду румунської конституції, переходу країни до федеральної форми устрою та надання секеям розширеної автономії.

Черговий дипломатичний конфлікт через автономію для етнічних угорців між Угорщиною та Румунією стався влітку 2015 року. Саме тоді прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розмістив на своїй сторінці у Facebook прапори румунських угорців-секеїв, герби та карту Королівства Угорщина зразку 1920 року, до якого тоді входили землі Трансільванії.

Щодо можливої автономії угорців на території України, а саме на Закарпатті, де проживає чисельна угорська громада, то ця тема теж не є новою. Посол Угорщини Михаль Баєр оголосив про підтримку владою сусідньої країни ідеї створення автономії угорців на Закарпатті ще у 2012 році.

Через 2 роки майже 40 угорських громадських, культурних та релігійних організацій звернулися до керівництва України та області із заявою, в якій просили про національно-культурну автономію та визання інституту подвійного громадянства.


Нагадаємо, що протягом минулого тижня з Будапешта пролунало відразу кілька заяв про право закордонних угорців на подвійне громадянство і автономію. Ці заяви не акцентувалися саме на Україні, а на всьому Карпатському басейні.

Коментарі

ДР
до редакції

А чого, немож коментувати цю статтю? А може Zxc -ce ваша людина? Я думаю TEK-ку треба було би занятися з вами... Ко статю писав? ко заборонив статю коментоваті? для чого така статья?

Z
Zxc

А типирь шліфонські лізуни вперед!

Z
Zxc

Я виступлю перший для з заборони шліфанської символіки! Що це за х___ ня що прапор іншої країни висить на рівні з державним прапором України!!! Його місце в wc за 150 форинтів на платній параші на Чопі оби я витер ним гузицю! І крапка!

О
обоїм

які куфри, про што ви туй бесідуєте? З чим прийшли-з тим і пуйдуть. Перо в гузицю і полетіли

У
Ужгородцю

Ви собі помалу пакуйте куфри за перевал, на вашу тзв. Україну, там вам буде ліпше. А нас туй лишіть, самі ся розбереме шо а як.

Ф
фонтазея

плАчу вООООТ такиме слезаме

У
Ужгородець

Буде брензович розказувати яка Україна погана, заборонимо і їхні прапори на всіх установах, хоть завтра, для початку запустимо наших свободу, а потім законодавчо заборонимо, якщо не знають сепаратисти свого місця

Читайте також