У СБУ всерйоз обурені новим гімном Закарпаття

5
2

Служба безпеки України може порушити кримінальну справу за фактом прийняття 22 грудня обласною радою нового гімну Закарпаття "Русский да живет народ!". На думку керівництва СБУ, рішення депутатів ради межує із закликом до сепаратизму і посяганням на територіальну цілісність країни.

Голова СБУ Валентин Наливайченко зазначив, що оцінку діям депутатів дасть слідча перевірка. У разі потреби буде порушено кримінальну справу. "Ми зараз працюємо з прокуратурою Закарпатської області, оскільки саме там плануємо порушення кримінальної справи", - повідомив Наливайченко.

Щодо самого рішення облради глава СБУ зазначив, що воно "не набуло чинності, оскільки голосувалося з порушеннями і не має жодної сили".

Наливайченко нагадав, що заклики до сепаратизму і посягання на територіальну цілісність держави - це кримінальний злочин, який не має строків давності. "Отже, жоден депутат жодної ради не має жодного права виступати із сепаратистськими закликами", - зазначив він.

22 грудня обласна рада Закарпаття затвердила офіційний гімн області – гімн підкарпатських русинів "Русский да живет народ!". Рішення підтримали 46 з 90 депутатів ради.

Закарпатську область населяють представники близько 100 національностей, зокрема підкарпатські русини, яких під час перепису населення у 2001 році зафіксували трохи більше 10 тисяч. Самі русини після цього стверджували, що результати перепису були сфальсифіковані.

Раніше СБУ проводила роз'яснювальну роботу з активістами руху русинів, що вважають себе корінною національністю Закарпаття і які виступають за особливий статус області. Щодо найбільш радикально налаштованих порушувалися кримінальні справи.

Коментарі

C
crisscross

Soglasen. Vsyakie "-ko" podobnogo tipa vskore propadut kak utrenniy tuman.

К
Кусi

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО i Юрiй ВИПИВАЙЧЕНКО (луценко) - двi одiознi фiгури-дилетанти "померанчевого перiоду". Вже недовго, але бiди вони ще можуть натворити.

Читайте також