У Словаччині на фабриці затримали 27 робітників-українців - поліція поводилася брутально

6
17

Минулого тижня у словацькому місті Шаля відбувся поліцейський рейд по виявленню нелегальних працівників. Під час рейду всього було заарештовано 62 іноземців. Серед затриманих - 27 українців.

Окрім громадян з України поліція також заарештувала 23 сербів, 8 громадян Македонії та 4 громадян Боснії та Герцоговини. Як повідомляють словацькі ЗМІ, іноземці працювали на компанію Shin Heung Precision Slovakia, яка займається виробництвом деталей для Samsung, Sony, JVC, LG та Toshiba.

Усіх затриманих було поміщено до ізолятору тимчасового утримання у селі Медведьов.

Також стало відомо, що затримання відбувалися не в межах закону, поліція поводилася з людьми брутально. За словами сербки Марії Здравкович, деяких затримували на терміни, які перевищують законний ліміт.

— Одних тримали під вартою 12 годин, інших - всі 24 години. Одна жінка з проблемами зі здоров'ям була затримана на 30 годин. За екстрений виклик лікаря змушена була заплатити 120 євро. З ними поводилися, немов зі справжніми злочинцями, - говорить жінка.

Всім затриманих врешті-решт було звільнено з-під варти, однак вони мають за 7 діб виїхати з території Словаччини. До того ж їм на кілька років буде заборонено в'їзд до Європейського Союзу.

Марія Здравкович розповіла сербському виданню В92, що іншим теж доведеться пакувати чемодани - роботодавець каже, що для них "немає роботи". На руках у всіх були відповідні контракти з якими працювали останні кілька років, однак в поліції вирішили, що вони є недійсними.

За словами жінки деякі працівники вирішили звернутися до амбасад своїх країн, але ні сербське, ні македонське, ні боснійське, ні українське не підтримали своїх громадян у цьому питанні. Адже у посольствах навіть не бажають перекласти договір.

Додатковою проблемою є затримка заробітної плати. Гроші мали виплатити у п'ятницю, але наразі їх нема. Тож ті, хто отримав гроші повернулися до Сербії, інші змушені залишилися чекати. Тож їм загрожує повторне ув'язнення, якщо це виявить поліція.

Редакція B92.net спробувала вийти на контакт з офіційними особами в посольстві Сербії в Братиславі, однак звідти журналістів направили до міністерства закордонних справ та міністерства праці. Там повідомили, що якщо буде встановлено , що робочі залишилися без необхідних документів, то міністерство праці направить інспекцію в кадрову агенцію, де займалися оформленням працівників.

Також цього року словацький міністр праці і соціальних справ Ян Ріхтер було повідомлено, що лише одна десята працівників з Сербії отримали індивідуальну ліцензія для роботи у Словаччині. Інші отримали документи у підозрілих кадрових агенціях, які не мають повноважень для такого оформлення, заявив він.

Скоріш за все, подібна ситуація і з заробітчанами з України. До речі, послом України в Словаччині є закарпатець Юрій Мушка.

Дивіться також: У Чехії влаштували облаву та депортували значну кількість українців з польськими візами

Коментарі

OA
omelchuk anatolii

Відміняємо депортації з ЄС. +38098 720 70 11 WhatsApp

Д0
до 007

правду маешь

VD
vader darth

до Тані: так змінився в кращу сторону, а випиває бо має гроші.....

Р
Роберт

БЕЗВІЗ АГА ВИШИВАНКА ПОЛЬСКА ВІЗА А4 А вот мадярсь киц паспорт то не вишиванка

Д
Док

У нас не гірше розводять,візьміть завод Флекс,обіцяють гори доли,коли до діла доходить херня повна...шкідливе виробництво(статистика проф.захворювань та СМЕРТНОСТІ ЦРЛ), в кінці кожного місяця зарплату вибивати треба в бугалтерії(дурять страшно)...і це у нас дома...за 4000-5000,а не за 30000 за бугром...

Т
Таня

Про що може йти мова.Знайомий агентом по постачанню влаштувався.Неймовірно змінився.У кращий бік.А сьогодні зустріла випивае в розпачі бо два місяці немає зарплати.Велике прохання до роботодавця.За роботу платіть належне а ще на крайнощі людина піде .

Р
Русин

Думив робити най идуть у Украину нелегально хочуть робити у тюрьму садити украинцив за ото што голодни

Д0
до 007

Люди стараються робити легально. Роблять документи які можуть (або які їх примушують) зробити. Заробітчани і фрілансери тримають на своїх плечах всю економіку. Якщо ця влада не може забезпечити людей роботою з достойною оплатою, то хай домовляться про офіційне працевлаштування в країнах євросоюзу. Люди будуть офіційно працевлаштовані і відповіно платитимуть налоги. Не буде необхідності робити візи, документи, чекати і тратити на це все гроші. А зароблені гроші вони принесуть додому. І вже дома оплачуючи товари і послуги будуть платити всі налоги і поповнювати казну. Таким чином не відкриваючи нові заводи можна наповнювати казну, покращити життя громадянам, підтримати малий бізнес і зняти напругу.

Я
Я

До 007: Чоловіче, ти перед тим, як писати включає голову. Про які заробітки у себе ти говориш??? Ця країна уже даже не на колінах... Вона лежить і здихає. 100$ мінімальна зарплата!!! Шо ти оставиш дітям? З голоду умреш скоро. В голові не вкладається як люди можуть виживати із зарплати 100$ Це реальна біда, а не заробітки...

ПП
Поляк почти

Ідіть на поляки там вопщеся нифіга нигда пороюоті ментами не провірять

М
Мадярка

До 007 ти що тормоз що дітям лишити коли не мають люди за що жити,цікаво що ти лишиш.

СС
своя срана

нико не уповість, коли вальцман-гроцман Ко одкривать хвабрику туй у нас, доста боло по світі ходити, йшов бим на жиду робити

Д
Друг

Треба будувати свою країну!!! І до нижніх коментаторів словацька фірма сама неможе визвати поліцію тому що їх за таке можуть штрафанути на кругленьку суму

Д
Друг

Непогано було б розповісти людям про нашого сусіда Угорщину, де багато людей працюють із Закарпаття на заводах самсунг як як обіцяють одну плату а в кінці кінців отримують меншу і поводяться дуже погано з українцями беруть на роботу 3 чоловік потім звільняють залишають одного називаючи незрозумілі причини або людина вихідна розписується як іде виплата говорять що ти маєш пропуск людина у відповідь що в неї був офіційний вихідний а там у відповідь нічого не знаємо і мінусують кошти, тому люди думайте куди їдете для них ми лише робочий матеріал і раби!!!

ПС
Порядочний сусiд

до Вас-, о. нараз витко опитного чулувiка.Ти нибораку майже сам тимся занимаеш?

В
Вас-

Старая схема, когда приходит время расчета, владелец предприятия вызывает полицию. Полиция обходится дешевле чем заплатить рабочим. Потом наберет новых рабочих и так по кругу.

0
007

Надавали лохам-батракам по шиї, жеби гроші кокотів по домах не розтягували.... І правду мали! Буде їм наука. Дома треба робити! Там де живеш і платиш податки. Тоді і в себе буде порядок. І дітям шось у спадок лишиться.

Читайте також