У США створили 110-ядерний процесор для смартфонів (ФОТО)

15
0

Спеціалісти кажуть, що розмір кристала, на якому американці зуміли розташувати 110 ядер, становить 10x10 мм. Чіп був створений із використанням 45-нм технологічної норми, вказує Computerworld .

Розробники з Массачусетського технологічного інституту (MIT) створили процесор, в якому знаходиться 110 обчислювальних ядер. Аналогічні чіпи випускалися й раніше і включали навіть більше число ядер, але за словами Мізко Ліса, який презентував новий чіп на конференції в Каліфорнії, в новому продукті MIT задіяна інша архітектура.

Розмір кристала, на якому американці зуміли розташувати 110 ядер, становить 10x10 мм. Чіп був створений із використанням 45-нм технологічної норми, вказує Computerworld .

Дослідники підкреслюють, що це універсальний процесор, який можна застосовувати як центральний процесор у персональному комп'ютері, а не як графічний прискорювач, заточений під рішення конкретної задачі з обробки відео (наприклад , 100-ядерний ZMS-40 StemCell Media).

Архітектура чіпа була розроблена для роботи з великими обсягами даних і таким чином, щоб трафік усередині його електричних ланцюгів був мінімальним, розповів Ліс.

Зазначимо, що зазвичай у процесорі значний масив даних переміщається між обчислювальними ядрами й кешем. У процесорі, створеному в MIT, кеш був замінений на загальний пул пам'яті, що дозволило зменшити трафік. Це важливо, тому що чим більше даних обертається ланцюгами мікросхеми, тим більше вона витрачає енергії й тим більше продукує тепла, яке необхідно розсіювати, розповіли розробники.

Також процесор уміє передбачати тенденції руху даних за своїми ланцюгами. Це дозволило зменшити число циклів, потрібних для обробки інформації.

Створений технологами 110- ядерний чіп може використовуватися не тільки в серверах, але й у мобільних гаджетах, зазначив Ліс. У смартфоні подібний процесор, наприклад , може опрацьовувати відео, при цьому витрачаючи менше енергії в порівнянні з нинішніми рішеннями.

За внутрішніми тестами  новий чіп має кращу (на 25%) продуктивність у порівнянні з іншими процесорами, чого вдалося досягти частково завдяки 14-кратному зменшенню внутрішнього трафіку. Учені не пояснили, з якими чіпами вони проводили порівняння.

Додамо, що новий процесор має експериментальний характер. Про те, чи вийде він на ринок, не повідомляється.

Нагадаємо, що в червні китайський суперкомп'ютер Tianhe -2 (Чумацький шлях -2) став лідером чергового рейтингу суперкомп'ютерів Toп-500. Окрім місцевих розробок, у комп'ютері використовуються процесори американської компанії Intel - Xeon і Xeon Phi.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також