У старовинної садиби в Новому Селі з’явився шанс на порятунок (ФОТО)

6
0

Про це повідомляє сайт karpatalja.ma.

У січні 2015 року будівлю вікової давності, яка знаходиться в напівзруйнованому стані, викупила Організація греко-католицької молоді (GISZ).

Голова організації, Єно Лодар,  зазначив, що метою придбання є перетворення садиби родини Уйгеї в молодіжний центр, в якому б проводилися спортивні та духовні заходи, зайняття мистецтвом,  та інші подібні види активного та культурного дозвілля. Наразі ужгородським архітектором Олександром Руденко зроблений план майбутньої реконструкції. Зокрема, передбачається, що підвал під будинком (площею 60 кв. м) буде призначений в якості художньої галереї для молодих авторів. В будівлі планується створення музею родини Уйгеї та Нового Села, лекційного залу на 80-100 осів, кухні та їдальні.

На жаль, планам молодих греко-католиків заважає відсутність фінансів. Очевидно, що реконструкція буде коштувати досить дорого, адже будівля доведена до критичного стану. Наразі заспокоює те, що несущі стіни вцілили, але потребують чим скорішого ремонту, як і старий шиферний дах, який слід замінити, аби всередину не потрапляли осади.  Залишається сподіватись, що у ініціаторів порятунку садиби знайдуться гідні меценати, і цінна історична пам’ятка збережеться й послужить людям.

Олег Супруненко, для Mukachevo.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також