У Тячеві збиратимуть батарейки

12
0

Сучасне життя немислиме без використання різних побутових приладів на батарейках (пультів телевізорів, годинників, ліхтариків, іграшок, телефонів та безлічі інших).

Але чи замислювався хтось, чому виробники акумуляторних батарейок застерігають нас у тому, що викидати їх у звичайні сміттєві баки та на полігони заборонено?

Не звертаючи уваги на подібні позначки, ми просто позбуваємось цих елементів живлення разом з іншим побутовим сміттям. А між тим, це є бомбою уповільненої дії. Одна звичайна пальчикова батарейка містить у собі (якщо інше не вказано на упаковці)  свинець, ртуть, кадмій, нікель та інші хімічні елементи, які, розкладаючись протягом декількох років, можуть забруднити 400 л води та/або 20 м3 ґрунту. Потрапляючи через продукти харчування, воду та повітря до нашого організму, вони вражають нервову систему, печінку, легені тощо. Уявіть собі, наскільки насичені токсинами земля та повітря біля наших сміттєвих полігонів, на яких десятки років розкладались ці небезпечні відходи.

На відміну від ЄС в Україні поки що не існує організованого збору використаннях батарейок та їх утилізації. Однак при відсутності державного контролю пункти збору все ж є. Деякі екологічні активісти, волонтери, а також різні організації та торгівельні мережі вже приймають батарейки, після чого перевозять їх на єдиний в Україні переробний завод «Аргентум» у Львові. Така діяльність зачепила також і Тячівщину. Так, ємності для збору елементів живлення встановлені у супермаркеті «Барва» в м. Тячів по вул.Польовій, 1 та магазині «Watsons» (м. Тячів вул. Незалежності, 47).

Окрім цього, в смт Буштино активісти МГО «ГРОМада» встановили два контейнери для збору використаних батарейок: в кафе «Лісова Пісня», по вул. Травнева, 11 та магазині «ВасТер», по вул. Залізничній, 1.

Не варто нехтувати цією екологічною проблемою. Закликаємо вас зробити крок назустріч здоровому, екологічно чистому майбутньому і не викидати використані батарейки на смітник, а залишати у спеціально відведених місцях, пише Михайло Поковба, голова Тячівської районної  молодіжної громадської організації «ГРОМада».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також