У ЦВК не визначилися, що робити з 71 округом

6
0

Ситуація з проведенням виборів у трьох мажоритарних округах , де Вищий адміністративний суд позбавив повноважень народних депутатів , зайшла в глухий кут.

У Центральній виборчій комісії (ЦВК ) не планують оголошувати перевибори і вважають , що це може зробити тільки Верховна рада , проте в парламенті цей процес заблокували представники опозиції. У Партії регіонів запевнили " Комерсант", що рішення про перевибори в трьох округах повинна прийняти ЦВК.

У Центральній виборчій комісії поки не знають, як реалізувати рішення Вищого адміністративного суду (ВАС ) про позбавлення повноважень народного депутата Ігоря Маркова ( округ N133 ; Одеса) , і поки не готові оголосити перевибори в цьому окрузі. " У ЦВК немає повноважень позбавляти мандатів народних депутатів! За законом комісія організовує вибори і встановлює їхні результати. Після того як ми визнали депутата обраним , ми реєструємо його , але в нашій практиці ще не було такого , щоб скасовувати реєстрацію ", - заявив "видання " член ЦВК Олександр Чупахін. За його словами , у комісії шукають спосіб , як виконати рішення суду . " Один з можливих варіантів - ми звернемося до ВАС за роз'ясненням наших дій" , - підкреслив пан Чупахін.

Як відомо , 12 вересня ВАС визнав недостовірними результати виборів в окрузі N133 , де був обраний Ігор Марков , і зобов'язав ЦВК скасувати його реєстрацію народним депутатом ( див. "Комерсант " від 13 вересня). Голова Верховної ради Володимир Рибак не став чекати рішення ЦВК - 20 вересня він заблокував картку для голосування пана Маркова і зупинив нарахування йому зарплати. Незважаючи на рішення ВАС, в Центрвиборчкомі не збираються оголошувати про початок виборчої кампанії в окрузі N133 .

"Ми були б украй задоволені, якби вибори в окрузі N133 призначила Верховна рада ", - підкреслив Олександр Чупахін .Невизначеною залишається ситуація з виборами і в інших округах - N11 (Вінницька область) і N71 (Закарпатська область).

Як відомо , в лютому ВАС позбавив повноважень обраних народних депутатів Олександра Домбровського і Павла Балогу через порушення під час виборів і зобов'язав ЦВК провести перевибори в цих округах.

В опозиції запевнили " Комерсант", що Верховна рада не призначить перевибори в трьох мажоритарних округах. "Ми категорично проти проведення повторних виборів в округах , де народні депутати були позбавлені мандатів через суд. Ми вважаємо , що всі терміни оскарження вже пройшли , а рішення ВАС незаконні! І якщо влада задумає застосовувати цю практику надалі , ми не будемо голосувати і, більше того , постараємося перешкодити цьому процесу " , - повідомила " Комерсант " заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Наталія Новак ( УДАР ) .

У Партії регіонів вважають , що для проведення виборів згода парламенту не потрібна. "Рішення про проведення виборів у тих округах , за якими є постанова суду , повинна приймати не Верховна рада , а Центральна виборча комісія - у нас же ЦВК оголошує вибори! Так що у них ( ЦІК. -" Комерсант " ) достатньо повноважень для цього" , - заявив "видання " народний депутат Євген Карташов (Партія регіонів).

У Центрвиборчкомі запевняють , що таких повноважень у комісії немає . "Я б хотів побачити , де саме в законі про вибори народних депутатів сказано , що комісія на підставі рішення суду оголошує про проведення виборів в окрузі ! Такого в законі немає ! " - Обурився член ЦВК Юрій Донченко. повідомляє Ольга Куришко.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також