У восьми лікарнях Закарпаття впровадили проєкт HealthLink з протидії ВІЛ/СНІДу

14
0

Проєкт HealthLink: "Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні", впроваджується МБФ «Альянс громадського здоров’я» в партнерстві з БО «100% життя» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID у різних регіонах України з жовтня 2017 року.

Громадська організація «Істок» брала участь у проєкті спочатку у місті Маріуполі та Донецькій області. У зв’язку з воєнними діями, фахівці ГО «Істок» релокувались у м. Мукачеве Закарпатської області, де впровадили HealthLink з лютого 2023 у восьми медичних закладах, а саме КНП:

  • "Медичний центр Сім'я";
  • «Лікарня Святого Мартина»;
  • «Тячівська консультативна поліклініка»;
  • "Берегівська лікарня імені Бертолона Ліннера ";
  • «Берегівський ЦПМСД»;
  • "Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня" ;
  • «ЦПМСД Великолучківської територіальної громади»;
  • «Ужгородський міський ЦПМСД».

За час проєкту на Закарпатті, для фахівців закладів охорони здоров’я були проведені семінари та тренінги: "Оральні тести #OraQuick, як інструмент для поліпшення доступу до послуг з тестування на ВІЛ групам населення з ризикованою поведінкою та їх партнерам", "Надання послуг індексного тестування. Подолання стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ, у медичних закладах України як основного бар'єра до тестування та лікування" та інформаційні лекції на тему «Що таке ВІЛ? Статистика захворювання, шляхи передачі ВІЛу, лікування, профілактика та захист» для студентів навчальних закладів.

Фахівці ГО «Істок», разом з медичними працівниками, проводили акції на підтримку закладів охорони здоров’я для покращення доступу населення до якісних послуг з тестування, профілактики та лікування ВІЛ.

За цей час, в рамкахпроєкту на Закарпатті, в медзакладах проведено 3421 тестування швидкими кров’яними тестами на визначення ВІЛ та 1169 тестувань оральними тестами, з яких виявлено 16 нових випадків ВІЛ-позитивних людей. Всі клієнти, завдяки спільній роботі лікарів та соціальних працівників, отримали підтримку та доведені до лікування (АРТ).

Проєкт HealthLink запустив нову модель допомоги пацієнтам, змінюючи при цьому роль самих лікарів в боротьбі з епідемією ВІЛ в Україні. Тепер через сімейних лікарів та лікарів стаціонарів можна буде отримати послугу тестування на наявність ВІЛ швидкими тестами.

Громадська організація «Істок» продовжує профілактичні заходи з ВІЛ/СНІДу у громадах Закарпатської області. За додатковою інформацією можна звернутися за телефоном 099-495-44-76, або написати у Фейсбук ММГО «Істок».


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також