У виборах Президента візьмуть участь 48-54% закарпатців, – соціолог Шандор

6
0

За спостереженнями, здійснюваними включно із 1991 року, соціолог, доцент Ужгородського національного університету, директор Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор повідомив власкорові ЗІКу, що, на його думку, з упевненістю можна стверджувати про те, що на президентські вибори 17 січня у Закарпатській області прийде традиційна кількість виборців – у межах 48-54% від загальної кількості виборців області.

Це пов’язано у першу чергу з традиційним заробітчанством закарпатців за межами України та свого регіону. Близько 30% від загальної кількості виборців становлять, наголошує Федір Шандор, активні заробітчани, які виїжджають до Росії, Іспанії та Португалії.

«Другою причиною невідвідуваності виборів є традиціоналістські настрої закарпатців, зокрема належність до християнських протестантських течій, чимало з яких не схвалюють у своїх догматах політичне життя суспільства і відповідно їхні прихильники не беруть участі у виборах; численні свята (а вибори відбуваються напередодні Бабиного вечора та Водохреща), коли певна кількість соціуму «фізіологічно ігнорує» вибори. І, звичайно, велика кількість студентів перебуває за межами своїх дільниць, оскільки зараз не активний період навчання», – каже Федір Шандор.

Соціолог також зауважив: «Ще одним цікавим фактом Закарпаття є його прикордонна особливість. Ми можемо спостерігати, як на усіх 19 митних переходах протягом дня голосування стоять люди, яких цікавить не життя суспільства, а власне, тобто ті, що живуть з нелегальної економіки на кордоні».

Все це призводить до відповідної результативності у рамках 50% явки на всіх 6 виборчих округах Закарпатської області.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також