У Виноградові відкрили капличку зі скульптурою Святого Франциска (ФОТОРЕПОРТАЖ)

29
0

За кілька днів після к католицького Різдва настало ще одне свято.

У цей день у Виноградові на території монастиря ченців ордену святого Франциска Асизького відкрили капличку. Вона обернена лицем до міста і всі городяни можуть бачити скульптуру із двох фігур ченців. Один з них – сам святий Франциск, інший – брат-чернець, вимучений хворобою, а за іншим переданням – тривалим постом.

Капличку відкрито і фігури встановлено на кошти місцевого мецената Йосипа Шерегі, який таким чином зробив дарунок церкві, місцевому монастирю францисканців та громаді міста.

У церемонії відкриття, яка почалася відразу по закінченню ранкової служби у місцевому католицькому храмі, взяли участь генеральний консул Угорщини в Україні Йожеф Бачкаї, консул Ендре Саліпскі, інші дипломати. Угорське консульство віддавна допомагає монастирю матеріально, сприяючи у покупці меблів, потрібного устаткування та роблячи практичні і прості подарунки, завдяки яким ченці мають можливість приймати паломників.

Також на відкритті були присутні францисканський наставник із Будапешту Модьор Герге, Мукачівський єпископ Антал Майнек.
Один з ченців ордену святого Франциска, який діє у Виноградові, отець Маріо розповів присутнім коротку історію сюжету, зображеного у композиції, яку виконав скульптор Михайло Колодко:

У сценці зображено святого Франциска (упізнати його можна за стигматами), який разом із братом-ченцем їсть виноград із одного грона, перебуваючи із ним у винограднику. Ця історія, за переказами, почалася з того, що один брат-чернець захворів, і так сильно, що втратив віру на те, що видужає. І тоді Святий Франциск повів його до виноградника, підкріпитися плодами винограду. Але брат був такий зневірений, що не схотів їсти. І тільки власним прикладом Францискові вдалося нагодувати немічного виноградом і таким чином дати йому поштовх до одужання. Тож, і їдять вони тут з одного грона.

-- Ця історія велика своєю мізерністю, звичайним прикладом із життя, як нам усім потрібно вміти любити і бути простими, рівними одне для одного, — зауважив наставник монастиря отець Йовнаш. -- Це данина пам’яті, вшанування усіх францисканців, з якими тісно переплетена історія Виноградова. Сподіваємося, що ця чудова капличка милуватиме око усім виноградівцям та гостям міста. – додав він.

Чудовий металевий художній «козирок» над капличкою викував молодий талановитий ужгородський коваль Василь Криванич. Він зобразив у вигляді арки традиційний закарпатський виноградник-«лугош». Уся композиція у темний час доби буде освітлена ліхтарями.

Після церемонії і освячення каплички, вірники поклали квіти до скульптури святого і спільно помолилися.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також