У Виноградові звучали «Кришталеві грона» (ФОТО)

9
0

Такого велелюддя в парку Перені, мабуть, досі ще не було. Ще до початку традиційного гала-концерту міжнародного конкурсу-фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» амфітеатр був заповнений, так би мовити, по вінця.

 

Втринадцяте на його сцені відбувалося мистецьке дійство, яке щороку очікуємо з нетерпінням як головну подію. За «життя» фестивалю на ній побували тисячі його учасників, з яких дуже багато досягли справжніх висот.
 
І ось на святково оформлену ошатну сцену виходять конкурсанти. Це воістину був дивовижний парад юних обдарувань, які з хвилюванням чекали на оголошення результатів – вердикт журі. Та передували цьому щирі привітання заступника голови міської ради Василя Ціцея та депутата обласної ради, заступника голови райорганізації Партії регіонів Сергія Рішка.
 
Затим до конкурсантів та глядачів звернувся господар святкового дійства – композитор, педагог, директор і «батько» фестивалю Андрій Гріга. А далі відбулося вручення спеціальних призів від спонсорів «Кришталевих грон». «Міс фестивалю» стала Юлія Сидорук з Рівненщини, «міні-міс» – Аліна Костюк з Херсона. Приз депутата райради, приватного підприємця Юрія Довбака дістався найелегантнішій учасниці конкурсу, представниці Виноградівщини Йоганні Комаромі. Приз директора фестивалю отримала Тетяна Гаврюшенко з міста Броди.
 
А далі щирими оплесками глядацька аудиторія вітала урочисте нагородження дипломантів і лауреатів. Та мить стала доленосною для багатьох з них. То був справжній «зорепад» талантів. Виноградівщину представляли: Євгенія Білак і Йоганна Комаромі, які стали дипломантами фестивалю, Ванесса Стойко, котра здобула третю премію, а також Мирослава Королевич та Світлана Керечан, які стали лауреатами другої. Назвемо й імена переможців.
 
Кращими з кращих, лауреатами першої премії в своїх категоріях визнано: Валерію Симулік з Харкова, Анастасію Борисович з Білорусії, Одрі Бирке з Румунії, Анну Твердоступ з Києва, Нурбола Балапанова з Казахстану, «New Mouse» з Білорусії, дует «Рондо» з Хуста та «Данс Ліцей» з Бердянська. Володарями гран-прі у номінації «Вокал» став Хайролда Муратбек з Казахстану, в «Хореографії» – «Стріт-денс» з Берегова.
 
І заволоділи сценою учасники гала-концерту. Здавалося, на одному подиху промайнули їх виступи. Заполонили серця глядацької аудиторії і нові «зірочки», і гості фестивалю – вже досі визнані таланти. Кришталевий дзвінкоспів, наче мереживом граней юних обдарувань, переплітався із запальними танцями. І, звісно ж, у рамках святкової програми вшановано було й поважних гостей – директорів фестивалів, які піклуються про творче майбутнє України, – їм вручено пам’ятні сувеніри.
 
Та не тільки регіони нашої країни представляли конкурсанти фестивалю – слава про «Кришталеві грона» лине далеко за її межі. Саме тому його учасниками стали юні митці з Росії, Білорусії, Молдови, Румунії, Грузії, Казахстану, Нігерії, Замбії.
 
Безперечно, фестиваль пройшов на висоті. І сприяли цьому не тільки злагоджена робота організаторів дійства та чудових ведучих святкової програми Агнети Гриценко та Дар’ї Горської – вагому лепту в цю справу, яка «працює» на імідж міста, внесли спонсори фестивалю. До слова, «Кришталеві грона» проводились за підтримки   численних спонсорів, організацій, фірм і просто людей доброї волі об’єднали свої зусилля, аби                 влаштувати       справжнє мистецьке свято! А опівночі на площі Миру яскраві міріади феєрверків вітали городян з Днем міста і салютували юним талантам.
 
Насамкінець – кілька міні-інтерв’ю про враження від фестивалю і Виноградова:
 
Тетяна БОРКА, художній керівник гурту «Стріт-денс», володаря гран-прі:
 
– Ми вже вп’яте беремо участь у «Кришталевих гронах». Професійно «ростемо»: спершу були дипломантами, далі здобули третю премію, потім – другу, торік – першу, а нині – гран-прі. Це була наша мрія. Загалом у нашому колективі 100 учасників. На фестиваль ми приїхали з дорослою та середньою групами. Фестиваль, як і завжди, дуже гарний, цікавий. Журі – вимогливі, суворі, але справедливі. Добрі враження маємо і від Виноградова. Навіть нас, гостей міста, радує, що оновлюється його центр. Ось і сьогодні, приміром, ми стали свідками відкриття скульптури винороба.
 
Хайролда МУРАТБЕК, володар гран-прі:
 
– Такого успіху я, правду кажучи, не очікував. Це було приємною несподіванкою. У міжнародному фестивалі беру участь вперше. У Казахстані побував на багатьох конкурсах. Вокалом займаюся вже 18 років. Та, не дивлячись на це, скажу відверто: я вражений професійним рівнем конкурсантів, змагатися з ними було нелегко. Сподіваюся, що ще приїду на «Кришталеві грона», в якості гостя. На Закарпатті я вперше. Виноградів дуже сподобався. Ваше місто – супер, клас! Чим запам’ятається? Тут хороші, доброзичливі, привітні люди і, звісно ж, духмяний виноград.
 
Ерік ВАЙДА, співак і композитор:
 
– Ось уже 12 разів я побував на «Кришталевих гронах». Пропустив тільки перший фестиваль, а потім послідовно, щороку приїжджав до Виноградова. На моїх очах фестиваль розвивався, набирав обертів. Дуже багато сильних, дійсно талановитих виконавців брали участь у конкурсі, навіть таких, які сміливо можуть змагатися ще й на «Новій хвилі». Якщо порівнювати цей фестиваль і «Кришталеві грона», то, на мій погляд, тут, у Виноградові, сильніший склад учасників, особливо це стосується старшої вікової категорії.
 
Щодо нинішніх вражень. Оформлення сцени дуже багате, гідне. Але вірю: фестиваль має перспективи розвиватися, сьогоднішній рівень – не межа. Кілька слів і про його «батька». Андрій Гріга, як кажуть у вас, на Закарпатті – то вже є мій цімбор. Він дуже тонка людина-митець, але водночас й цілеспрямована особистість, яка поступово йде до своєї мети. Вражають його організаторські здібності і лідерські якості. Залучити стількох спонсорів – це вже талант. Отже, люди поважають, вірять йому. Адже можна провести один-два фестивалі – і край.
 
А «Кришталеві грона» живуть і розвиваються. Андрій Андрійович має у собі дивну внутрішню силу, яка об’єднує людей. І, що суттєво, він – професіонал. Я вважаю його одним із кращих композиторів України. Іще хотів би додати: без Закарпаття вже не уявляю свого життя. А виноградівці – особливі люди, щирі, з тонкою аурою. У вашому місті маю багато друзів. І, користуючись нагодою, зичу всім виноградівцям здоров’я, щастя, благополуччя і побільше таких ось свят!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також