У єдиного в Європі музею лісу і сплаву

15
0

своє життя-буття

Унікальний і єдиний у Європі Музей Лісу і сплаву був заснований в середині 19 століття. Розташований приблизно за вісім кілометрів від селища Синевир по дорозі до озера Синевир.

У середині ХIХ століття на Чорній Ріці були збудовані дві греблі для сплаву лісу з гір у долину. Одна з цих гребель, збереглася до нашого часу, саме на ній і влаштований єдиний у Європі Музей лісу і сплаву.

Серед експонатів музею не лише давній реманент, а й одяг та предмети побуту лісорубів. Півтора століття тому ця будівля була діючим підприємством, де формували і звідки починали сплавляти бокори - плоти зі зрубаної деревини.

Перші реставраційні роботи були проведені у 1973 році, згодом у другій половині 90-х над греблею було збудовано приміщення, а в ньому розгорнута музейна експозиція.

У 1998 і 2001 роках через надмірні опади рівень води піднявся і музей був сильно зруйнований. Основна частина гідротехнічної споруди для демонстрації спуску бокорів була знесена водою. Більшість експонатів музею, розгорнутого на греблі вдалося врятувати. Через брак коштів споруда існує в усіченому вигляді, але музей функціонує і чекає на нових відвідувачів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також