У Закарпатській обласній бібліотеці презентували вишиту мапу України (ВІДЕО)

258

До цієї ініціативи долучилися 18 людей.

Як розповіла Суспільному Закарпаття бібліотекарка Євгенія Напуда, розпочали вишивати мапу України у День вишиванки. Долучалися працівники бібліотеки, місцеві жителі та вимушені переселенці. Мапу запланували вишити до Дня Незалежності.

"Долучилася до вишивання цієї мапи акторка Римма Зюбіна, а також мама полеглого Героя Тараса Гайдука — Ганна Гайдук, а також Богдана Шомоді — це жінка, яка напевно найбільшу кількість внутрішньої роботи виконала на цій карті. Кордони України починали вишивати ми з Надією, далі ми запропонували області, назви міст вишивати нашим відвідувачам. Таким чином люди приходили, долучалися, дехто навіть просив брати з собою карту на вихідні й ми дозволяли. Таким чином ми маємо спільну колективну роботу", — розповіла керівниця проєкту Євгенія Напуда.

Мапу України вишивали місцеві жителі та вимушені переселенці. Серед них і Олеся Турчин з Київської області.

"Я вишивала назви міст — Луганськ, Донецьк, Сімферополь, території, які зараз захопила Росія. Ну якось треба об’єднувати Україну хоча б вишивкою. Завжди вишивання хрестиком передавалося від мами до дочки, тобто вишиванки — це скарб, який передається від наших предків нам", — розповіла Олеся Турчин.

Вишивали мапу України — ініціатива працівників Закарпатської обласної бібліотеки.

"Це була моя ініціатива та ініціатива моєї колеги Євгенії Напуди. Ми вирішили до Дня вишиванки шити, було тоді таке гасло «Вишиваємо перемогу». Ми довго думали, як це реалізувати на День вишиванки. Ми вирішили вишити мапу України. Я знайшла схему, купила матеріали завдяки Карпатському Фонду. Тоді ми розпочали з Євгенією роботу", — розповіла завідувачка відділу інформаційних технологій Надія Яблонська.

Координаторка програм ГО "Карпатський фонд" Наталія Белей сказала: "Цей проєкт включав компонент розробки такої карти. Загалом проєкт трохи ширший, масштабніший, він має багато таких цілей і завдань. Вишивка карти — один із таких елементів проєкту. Якщо я не помиляюся, це 9 тисяч євро на цілий проєкт, тобто не на карту, а на цілий проєкт".

Завершили роботу минулого тижня. 23 серпня, представили готову мапу України.


Коментарі

Читайте також