У Закарпатській обласній дитячій лікарні померла дитина. Батьки кажуть, через відключення світла

29
25

28 листопада обласній дитячій лікарні померла новонароджена дитина, якій не виповнилося навіть місяця.

Майже годину світло не вмикали, а запасний генератор включили не відразу. Саме з відсутністю електрики батьки і пов’язують смерть свого немовляти, розповідають журналісти телеканалу Тиса.

Донька пані Ольги народилася передчасно і більше 3-х тижнів лежала у реанімаційному відділенні. Про проблеми з електроенергією жінка дізналася за декілька днів до смерті своєї дитини. Але це були короткотривалі перерви в постачанні електроенергії.

Вже 27 листопада вимкнення електрики було більш тривалим.

— Всі апарати пікали,  лікарі всі бігали. Вони вийшли на вулицю, а з будки де був генератор йшов густий чорний дим, світло не вмикали, ніхто туди не заходив бо боялися, - розповідає мама дитини Ольга Дойбан.

У Закарпаттяобленерго причини вимкнення електроенергії того дня, поки не називають.  

За словами завідувача відділенням реанімації, вимкнення електроенергії ситуація надзвичайна, тому порядок дій при ній чітко прописаний у статуті. Резарвні акумулятори повинні ввімкнутися автоматично. Апарат штучної вентиляції діє з трьох джерел, повітря, кисень і електроенергія.

— Апарат штучної вентиляції має вбудований акумулятор який забезпечує його діяльність протягом декількох годин. В нашому корпусі є велика система забезпечення газами, яка забезпечує подачу газів до 5-6 годин навіть без електрики, - зазначив завідувач відділенням реанімації, новонароджених Закарпатської обласної дитячої лікарні Аркадій Олчедаївський.

Пожежники яки виїжджали на місце кажуть, що виклик був хибний, адже після вимкнення світла  у лікарні запрацювали генератори, в якому сталось невелике задимлення.

У поліції зазначили, що відомості про факт смерті немовляти внесені у Єдиний реєстр досудового розслідування, за ознаками ч.2 статті 367 ККУ, а саме службова недбалість, яка могла спричинити тяжкі наслідки.

Вже призначені ряд експертиз, вивчаються покази свідків. Покарання передбачає позбавлення волі від 2 до 5 років.

Нагадаємо, а розслідування смерті породіллі в Ужгороді триває вже більше 4-х місяців

Коментарі

Р
руснак

направите на п"яну голову..потом всі виноваты кругом

К
Клим

П.Євгеніє ми з Вами не слідчі, не есперти, не прокурори і не судді. По людськи розумію Ваше горе і Ваш розпач, але... На жаль, лікарі на Боги і якщо, дійсно, у маленької було 2 клінічні смерті і вроджені вади (як це говорять), а всі прибори працювали і далі на акумуляторах, то пошуки винних нічого не дадуть. Ви самі медик що можете так беапеляційно стверджувати що "дитина йшла на поправку"? Інколи так часто бажане ми видаємо за реальність... Мої Вам співчуття. Слідство безумовно розставить всі крапки над "і", але чи багато серед слідчих хто розуміється в електриці чи як працює пітримуюча дихання апаратура під час відключення центрального енергопостачання ? Хто буде експертом? Хто надаватиме висновки? ...

Є
Євгенія

Ми не з вулиці прийшли, аби "кусати" адміністрацію чи електриків просто так. Ця ситуація прямо торкається нас і не лише нас. Дитина народилася на 7 місяці і йшла на поправку, так, були 2 клінічні смерті і після цього випадку ми хотіли розібратися чи є якась вина в цьому перебоїв з електропостачанням. Тоді виходить, що апарати працювали автономно і незалежно, і на них не вплинули вимикання/вмикання єдиного тоді джерела енергії -генератора? Хай це вирішує розслідування. А стосовно "спекулювати на смерті дитини" ви би краще помовчали.

К
Клим

Ситуація, дійсно. кручуща. Але йдеться про те, що ВСЯ апаратура працювала безперебійно на резервних акумуляторах. Розумієте різницю: немає світла і немає електропостачання до апаратури яка підтримує життя? В сюжеті Тиси все чітко зрозуміло - апаратура працювала безпербійно, а батьки дуже перенервувалися і емоційно сприйняли (що цілком зрозуміло) цю ситуацію. Трагічно, що дитинка померла, але дівчинка народилась менше ніж у 7 місяців. з критично малою вагою і вродженими вадами... Лікарі боролися за її житя понад три тижні. були зупинки серця, але на жаль, манюня не вижила... І електрика тут ні до чого. Якщо хочете "вкусити" адміністрацію чи електриків - шукайте якісь інші можливості, а спекулювати на смерті дитини - не треба.

Є
Євгенія

До "не медик": те, що генератор може вибухнути, кричали ті працівники, які біля нього бігали,не знаючи що робити, а не батько дитини! Один кричав "Вирубай, бо взорветься!", інший кричав "Врубай, там діти на апаратах, хай взривається!"! Коли б ваша дитина лежала там, а ви би в цей час спостерігали за такою картиною, які були б ваші дії? Істерика була в працівників, бо вони не знали що робити. Спостерігаючи за цим, я, тітка дитини, викликала аварійну службу, яку викликати мали вони, замість того аби бігати з сигарети і чекати Бог знає чого. Тоді виходить і я була "неадекватна" і мої слова, як очевидця, як свідка, є "бредом" ? Ми хочемо розібратися, і не звинувачуємо лікарів, а шукаємо тих, хто за такі випадки має нести відповідальність.

1
111

А правильне прізвище лікаря хоть можно було дізнатися і написати ???? Постійно якісь неточності....

О
ольга

Никто врачам претензии не предъявлял,врачи действительно хорошие и много чего сделали сами,только неизвестно где был електрик и администрация!!

О
ольга

Хорошо что папа был пьяный и включил сам тот проклятый генератор,потому что никто не хотел заходит в тот дым страшный,а что вы мне как маме скажете??я тоже неадекватно себя вела??или я придумала историю??там другие дети есть,доктор бегал с телефоном и кричал у него ребенок на операционном столе,или мамы что там лежат должны со свечками бегать??

О
О

Для тех кого напрягает пиканье приборов,кроме того,что это фиксация отклонений параметров жизнеобеспечения,это еще и некачественное энергоснабжение наших энергетиков (высоковольтные импульсы,помехи оборудования и т.д.)-здесь виновата энергосеть,пищат приборы еще и от этого (перезагрузки и сбои) покажите мне хоть один прибор защиты по сети на приборах в больнице,импортные приборы рассчитаны на КАЧЕСТВЕННУЮ электросеть,а не на д.Васину сварку или пилораму по соседству,потом аппаратура начинает гореть и потом врачи опять просят денег на аппараты,ремонт данных приборов дорогой и опасен,б.у. приборы сняты с производства,вот и стоят они хламом-типа больница оснащена,ведь нужно сделать всего пару элементарных мероприятий и это улучшит ситуацию,не сидеть в компах-телефонах,не заниматься маркетингом лекарств и мягким вымогательством с родичей,любой из Нас может оказаться в подобной ситуации,проблема,что Люди не могут повлиять ни на врачей,электриков,газовиков,мэров.Опять напоминаю про мост Матр

НМ
Не медик. але в темі

До Євгенії. Щиро співчуваю Вам, але в даному випадку, у дитини були числені вроджені вади. Лікарі всіма силами боролися за життя маленької. Медики не мають права розглошувати діагнози, адже батьки на це дозволу на давали. А щодо ситуації з електропостачанням та дизель-генератором, то те що він працював "під загрозою вибуху" - це брєд татуся, який під час цих подій був у середній стадії сп'яніння і неадекватно себе поводив. На жодну мить жодне обладання не припинило свою роботу, а те що писк упс діє на нервову систему, то це - факт. Але ж і не привід для істерики. Переконаний якби, дійсно, тимчасове відключення електрики спричинило такі трагічні наслідки, то ніхто б це не замовчував...

О
О

До Роман,свет может вырубится и во время снегопада и бури ночью и от банальной крысы в щитовой,правильно,должны предупреждать такие объекты,скорей всего это была авария,НО на таких объектах связанных с жизнеобеспечением людей и деток,должны выполнятся графики проверок бесперебойного питания,проверки кислородных магистралей и оборудования,заземлений-это ЖИЗНИ...,Вы посмотрите видео в теме с врачем он сидит в кабинете а сзади даже трубы отопления проведены криво (д.Вася устал) какая там может быть техническая дисциплина,вся ликвидация данной трагедии сводилась к беганью с телефонами,толпа взрослых людей ничего не смогла сделать ради спасения ребенка,кроме как тыкать телефоны,каково же было родителям смотреть на это.Скажу Вам маленький секрет,для таких установ должно быть 2 генератора,и дежурный слесарь-электрик и обученный мало мальски мед.персонал,а вот если бы,не дай Бог пожар-опять бы за телефоны хватались бы-здесь АЙФОНы не спасают, а тут напугались дыма с генератора.Некомпетентность

Р
Роман

Я би наказав мудаків які сидять у кабінетах установ, відповідальних за електропостачання. Бо те що трапилось рано чи пізно трапилося б. Цим обмудкам невідомо що перед вимкненням електропостачання має бути попередження. Все просто, горить техніка, виходять з ладу електроприбори, а тепер ще й помирають діти, просто через те що люди які займаються електроенергією в області паскудні тупі виродки.

Т
тема

Вони постійно, цілодобово сидять і дивляться за дітками, проводять всі заходи. І до вашого відома апарати "пищать" не тоді коли виходять з ладу, а і в других випадках. Я в цій лікарні бувала досить часто і знаю, а дівчата медсестри вночі взагалі не сплять теж дивляться за дітками, і годують постійно, кожні 3 години. Шановна все що треба було лікарі зробили це однозначно, тому що бути дитячим лікарем не ігри якісь, це справа відповідальні, діло совісті, я на 100% упевнена це не навмисно, і лікарі на перед ні що не обіцяли, треба надіятися і молитися Богу, все в Божих руках.

М
Мукачівка

Підтримую, Аркадій Володимирович дуже хороший і відповідальний лікар. Побільше б таких толкових лікарів було.

О
о

Я уже не раз писал,о том как красиво передают-покупают оборудование больницам,красивые репортажи и фото,но Вы посмотрите кто из персонала умеет им пользоваться,персонал смотрит на него как баран на новые ворота,в лучшем случае научили подсоединять,включать-выключать,больше половины оборудования просто бояться включать,да и расходные материалы дороги,и запчасти надо оригинальные покупать,и правильно эксплуатировать и ремонтировать,после ремонта их надо серьезными метрологами ЮСТИРОВАТЬ,даже банальный тонометр (для давления) нужно проверять и без ремонта тоже,кто такое в больницах делает,какой тех.персонал,в лучшем случае дядя Вася..,я еще удивляюсь как там с кислородом не случилась беда,если оборудование дареное б.у. из-за границы,то почему не проверили элементарно аккумуляторы-им уже давно срок вышел,генератор надо иногда включать и без аварийных случаев,и не китайский держать и бензин не красть,какой там за такие деньги тех. персонал-потому я и не пошел туда,ни ЗИПа ни денег,ни розума

М
мама

Аркадій Володимирович Ольчедаївський лікар від Бога. Хай його Бог благословить за його роботу.

Т
тема

Ці лікарні не одну дитину витягли з того світу. І таких випадків не траплялися, я сама була свідком того що ці лікарі відносяться до дітей відповідально.

Є
Євгенія

Тут також не йдеться про те, що батько дитини на свій страх і ризик останнім зайшов у котельню і запустив генератор, бо ваші срані працівники боялися за свої шкури і нервно курили в стороні замість того аби викликати електриків і аварійну службу!!! Він рятував свою дитину, і неважливо в якому стані був! Внаслідок чого у дитини до цього сталися 2 клінічні смерті??? Чому була така тривала зупинка серця??? Звідки ми знаємо, чи це не через ваші проблеми зі світлом, які Бог знає який час там є! Ми ж опинилися в такий час там випадково!!! І наступного дня напевно ні про що б і не дізналися!!! Тому замість того аби робити спробу звинуватити батька, подумайте, чи все потрібне зробили ви, "В темі" !

Є
Євгенія

"Резервні акумулятори мають ввімкнутися автоматично"! А як вони працювали на протязі цієї години, як вони реагували на часті вмикання/вимикання електроенергії (коли працівники лікарні вмикали і вимикали генератор через загрозу вибуху що п'ять хвилин) !!!!! Батьки хочуть розібратися, чи вплинуло це на стан дитинки, яка вже була в тяжкому стані!

Є
Євгенія

Ми не звинувачуємо лікарів! Лікарі- не електрики! Зрозуміло, що до генератору не полізуть! Чому на місці не було електрика! Чому з один десяток людей(ваших, напевно, технічних працівників) не знали що робити з цим генератором, і просто його вмикали,вимикали,вмикали,вимикали! Нас цікавить, чи оці перемикання якось впливали на роботу апарата! І врешті-решт,- це лікарня, реанімаційне відділення!!!! Мова про відключення світла і несправність генератора взагалі йти не має, коли від цього частково залежать життя і інших новонароджених дітей, не лише нашої дитинки!!!!

Є
Євгенія

Не йдеться тому, що відношення до справи ніякого це не має! Чому ви намагаєтесь звинуватити в чомусь батька, який зрозуміло чому так поводився! Бо він батько!І намагався зробити будь-що, коли ніхто нічого не робив! Ваш генератор працював під загрозою вибуху, з глибою чорного диму, і ваші ж працівники його вимикали, боячись, що він "вибухне" !!! Хай розслідування зробить свою справу, і навіть якщо апарати могли працювати довше без енергії, то чому при загрозі вибуху цього генераторатора жоден працівник не викликав хоча б одну аварійну службу?! Це становило небезпеку для дітей, які знаходилися поруч в будівлі!!! Чи не так!!?? А пожежна служба приїхала через 30-40 хв після виклику і цього диму просто вже не застала, тому виклик названий "хибним" ? !!! Які це вроджені вади несумісні з життям??? Ви лікар цієї лікарні?? Моя покійна племінничка йшла на поправку! Набирала вагу і починала сама дихати! Прожила майже місяць, борючись за життя!!!

О
ольга

Никто врачей не винит в смерти ребенка,претензии есть до администрации больнице,которые дали приказ выключить свет,те кто там не был никогда не поймет что это такое,когда стоишь под дверью и все аппараты пищат и никто ничего не делает!!

:
:(

Лікарі зробили все що могли, просто які зарплати такий і рівень надання медичних послуг.

ВТ
В темі

А чому ані слова про те що дитина була з вродженим вадами несумісними з життям? І що батько був у стельку п'яний, коли кидався на лікаря з матюками (є заключення ескспертизи про ступінь сп'яніння батька). І цікаво про яку "службову недбалість" йде мова, якщо генератор працював та на жодну секунду не припинялась робота життєпідтриючої апаратури?

Ч
Читач

Ольчедаївський скорше.

Читайте також