У Закарпатській ОДА назвали заяву угорських організацій "сепаратистською"

1
17

"Вважаю, що ті заяви, які в ці дні розповсюджуються у засобах масової інформації, це ніщо інше, як провокація для того, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні", - саме так відреагував новий голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко на появу заяви майже 40 угорських громадських та релігійних організацій з вимогами національно-культурної автономії угорців, подвійного громадянства та інших питань, що цікавлять національну меншину Закарпаття.

Лунченко вважає подібні заяви проявом сепаратизму та такими, що протирічать Конституції України: "Вважаю, що на заклики сепаратистські мають реагувати відповідні компетентні органи, зокрема, Служба безпеки України. Повинні відреагувати і дати належну оцінку таким закликам".

За словами голови Закарпатської ОДА, іноземні угорські дипломати та посадовці підтримують територіальну цілісність країни, а уряд Угорщини, дипломатичний корпус відхрестилися від цієї заяви – це нібито офіційна позиція Будапешта. В тому числі Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Міхай Баєр також нібито засудив заклики угорських організацій щодо автономії.

"У Закарпатській області жодним чином не утискаються права національних меншин, зокрема й угорців. У нас дуже тісна співпраця з угорцями в економічному плані, багато спільних проектів в культурному плані, угорські діти та молодь мають можливість навчатися на рідній мові", - заявив Валерій Лунченко.

Коментарі

С
С.Ф.

Олег Савич 02.04.2014 02:48 Це письмова заява Угорської громади до ВР України... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Під заявою немає жодного прізвища - тобто, згідно законодавства - це анонімна фількіна грамота, яка ніяким державним органом розгляду не підлягає

R
Radvanka

Lem vy suky Zakarpatta ne odvojovujte.Vze ste tu navojovaly za 69 roky,so mackali,so ukrajinci.

I
Istvan

продовження: Karpatalja kormanyzoja kifejtette: felreertettek szavait, amelyek szerint a karpataljai magyar szervezetek es tortenelmi egyhazak szeparatista felhivast tettek volna kozze. Hozzatette: Karpataljanak kivaloak a kapcsolatai Magyarorszaggal mind gazdasagi, mind politikai teren, amit ekesen bizonyitanak az utobbi hetek magas szintu – kulugyminiszteri es kulugyi allamtitkari – latogatasai. Hangsulyozta, szamara meggyozo erejuek a magyar kulugyminiszterium es diplomacia kepviseloinek azon nyilatkozatai, amelyek elitelik az Ukrajna teruleti egyseget veszelyezteto szeparatista megnyilvanulasokat.

I
Istvan

До відома сайту (переклад зробить самі): Ungvar, 2014. aprilis 2., szerda (MTI) – Valerij Luncsenko, Karpatalja kormanyzoja nem ellenzi a karpataljai magyarok jogainak boviteset, csupan egyes magyarorszagi politikai erok szeparatista felhivasait iteli el. Luncsenko a magyarorszagi kozszolgalati media ungvari tudositoinak, kozte az MTI munkatarsanak erdeklodesere szerdan elmondta, hogy egy nappal korabbi nyilatkozatat - amely szerint szeparatizmuskent ertekelheto a 40 magyar szervezet es harom tortenelmi egyhaz elmult hetvegen Beregszaszon kozzetett, kulturalis es regionalis onrendelkezest igenylo nyilatkozata - az ukran es a magyarorszagi media nem megfeleloen interpretalta. Kijelentette, hogy nyilatkozataban kizarolag a magyarorszagi "Jobbik szeparatista, Ukrajna teruleti integritasat serto felhivasait" itelte el, de nem ellenezte a karpataljai magyarsag jogainak boviteset.

Z
Zoltan

Заявление Йоббика - Лунченко как раз на это реагировал! - так же радикальное, как заявления Жириновского. Я ни одного из них не поддерживаю. А вот заявление венгерских организаций даже не пахнет сепаратизмом! И было составлено как раз вовремя, ведь сейчас принимаются новые законы, как например о языке, которые, как обещает новое большинстве, должны быть действително демократическими и европейскими. Личное спасибо за порозумение и розъяснение Олегу Савичу и Ивану!

I
Istvan

В данной заявлении не были сформулированы никакие требования, а лишь просьбы, не следует путать национально-культурную автономию с территориальной, а на счет двойного гражданства правительство Украины де факто уже дал зеленый свет заявляя, что ураинцы Крыма принимая гражданство россии и в дальнейшем остаются одновременно гражданами Украины.

И
Иштвану

если это и правда ошибка, то Лунченко должен извиниться, а своего пресс-секретаря с позором выгнать. хотя заявление венг.организаций и правда появилась не во время, и не несет никакой пользы для них, а только вред для Украины. просто бред требовать сейчас легализировать двойное гражданство, когда именно из-за русских паспортов у нас практически забрали Крым. Закарпатье хотя бы нужно отвоевать.

I
Istvan

По информациям некоторые журналисты ОДА из-за этого скоро научатся летать...

I
Istvan

Именно пресцентр ОДА и редакторы официального сайта совершили грубую ошибку. По поводу этого вчере вечером должна была состояться экстренная пресконференция главы ОДА.

I
Istvan

Когда появляется в сети zakarpattya online, прочитайте следующее сообщение: http://zakarpattya.net.ua/News/122097-Lunchenko-komentuiuchy-zaiavy-uhorskykh-ultranatsionalistiv-shchodo-Zakarpattia-nazvav-ikh-provokatsiieiu-i-robotoiu-dlia-kompetentnykh-sluzhb

И
Иштвану

Какой Йоббик - не надо юлить! в заявлении Лунченко четко сказано про СБУ и сепаратизм. Митинг Йоббика был в Будапеште, при чем тут СБУ? Нет это заявление было сделано именно по заявлению венгерских организаций. и до сих пор висит на сайте ОДА.

I
Istvan

С тех пор выяснилось, что Лунченко эти слова высказал по поводу акции партии "Йоббик" в Будапеште, а не на счет заявления венгерских организаций и церквей Закарпатья. Прессцентр ОДА совершил грубую ошибку.

И
Иван

Національно-культурна автономія — форма самоорганізації етнічних груп для збереження та розвитку їх самобутньої культури і забезпечення відповідних прав. На відміну від національно-територіальної автономії національно-культурна автономія встановлюється не на певній території компактного проживання етнічної групи, а як екстериторіальна форма, пов'язана з дисперсним розселенням етнічного масиву. Національно-культурна автономія реалізується через такі організаційні форми, як етнокультурні товариства, центри, земляцтва, громади, ради та об'єднання.

:
:)

культурна автономія сепаратизм ?:))) ану який пункт конституції порушено ?:)

ДО
до Олега Савича

Крим-Росії, Донбасу-автономія, мадярам культурна автономія! Ви часом не Путіну підіграєте? До діалогу з ким? Хіба Росія погоджувалася на діалог? І яке право Росія має тут вказувати, як нам жити? Ви Олег Савич теж цікава особа, багато в чому підтримуєте сепаратистів, підливаєте масла у вогонь. Напевно прийшов час і з Вами поспілкуватися в кабінеті за зачиненими дверима.

ОС
Олег Савич

А що тут протиправного?Що може СБУ зробити?Це письмова заява Угорської громади до ВР України....!Нехтуючі вимогами мож підштовхнути Угорців до реального сепаратизму ,і тим самим підіграти Путіну та компанії!Я завжди писав що треба все рішати мирним шляхом та шляхом діалогу, сісти за стіл переговорів і з Росією і з рештою невдоволених та домовитися! Гадаю дати Донбасу автономію та культурну автономію нашим Мадярам охолодить невдоволення у суспільстві,та прояв сепаратизму назавжди зникне!Бо так далі буде зростати напруження яке може призвести до серйозних наслідків,і події в Криму тому підтвердження!ОСобливо не можу уявити чим та Культурна автономія налякала декотрих?Почитайте що таке культурна автономія це до Автономії ніякого відношення не має....

ЗД
звернення до СБУ!

Не можу зрозуміти тільки одного, чому СБУ не займеться цими організаціями? Як можна в такий важкий для країни час взагалі торкатися цього питання? Напевно СБУ не знає своїх повноважень, або не розуміє як має діяти.

Читайте також