У Закарпатській податковій обговорили антикорупційні закони

2
0

Про введення в дію законів України від 11 червня 2009 року „Про засади запобігання та протидії корупції”, „Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних дій”, „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення” та стан боротьби з тіньовим гральним бізнесом органами державної податкової служби йшлося під час засідання Громадської колегії при ДПА України 28 січня 2010 року.

Ухвалені антикорупційні закони, які вступають у дію з 1 квітня 2010 року, суттєво розширюють коло суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення та мають чіткий перелік цих суб‘єктів. Новація цих законів – запровадження відповідальності юридичних осіб за корупційні діяння та визначення порядку притягнення їх до відповідальності.

Ухвалені закони загалом відповідають антикорупційним європейським стандартам і спрямовані на виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері протидії корупції. При цьому відповідні підрозділи податкової міліції законодавчо визначені як спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції.

Державною податковою адміністрацією України вжито комплекс заходів щодо вивчення вимог нового антикорупційного законодавства працівниками податкової служби та ознайомлення платників податків з відповідними законодавчими новаціями.

У структурі податкових органів відбулися суттєві зміни. Відповідно до Закону України від 14 квітня 2009 року „Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення структури та функціонування податкової міліції та соціального захисту її працівників”, Управління по боротьбі з корупцією в органах ДПС ДПА України та відділи по боротьбі з корупцією в органах ДПС ДПА в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі реорганізовано в Управління внутрішньої безпеки Державної податкової адміністрації України та підпорядковано йому регіональні підрозділи внутрішньої безпеки при державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Таким чином усі підрозділи, на які покладено функції протидії корупційним правопорушенням, підпорядковуються безпосередньо Голові ДПА України як працівники центрального апарату, а не головам ДПА регіонального рівня, як це було раніше. Проведена реорганізація унеможливлює кадровий та фінансовий вплив місцевих керівників органів ДПС та їх втручання в антикорупційну діяльність.

Проте діяльність створеного спеціально уповноваженого суб’єкту у сфері протидії корупції неможлива без ефективної підтримки з боку громадськості.

За словами заступника Голови ДПА України Сергія Лекаря, реалізація антикорупційних законів потребує розробки низки нормативних документів. „Сподіваюся, співпраця ДПА України та громадських організацій дозволить створити чітке та дієве законодавство для ефективної боротьби з корупцією”, - наголосив Сергій Лекарь.

Під час засідання колегії йшлося також про заходи податкової міліції, спрямовані на виконання суб’єктами господарювання вимог Закону України „Про заборону грального бізнесу в Україні”.

Так, з початку дії Закону податківцями встановлено 840 фактів незаконного проведення азартних ігор, вилучено 10,7 тис. гральних автоматів та іншого обладнання на суму 139,1 млн. гривень. Щодо порушників складено 203 адміністративних протоколи, 449 матеріалів направлено до органів внутрішніх справ для порушення кримінальних справ за ст. 203 Кримінального кодексу України (заняття забороненими видами господарської діяльності). До суду направлено 118 позовів відповідно до ст. 3 Закону України „Про заборону грального бізнесу в Україні”, із яких по 12 винесено рішення на користь органів державної податкової служби.

Для відпрацювання суб’єктів грального бізнесу, які, всупереч вимогам зазначеного Закону продовжують незаконно працювати, сформовано 677 мобільних груп, до яких залучено 2,5 тис. працівників податкової служби.

Виявлено 184 факти проведення азартних ігор через мережу інтернет-залів, вилучено гральне обладнання на суму понад 11,9 млн. гривень. Стосовно порушників складено 24 адміністративні протоколи. До органів внутрішніх справ передано 140 матеріалів для порушення кримінальних справ за ст.203 КК України.

Відповідно до ст.3 цього Закону до судів направлено 19 позовів про застосування санкцій до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, у вигляді штрафу розміром вісім тисяч мінімальних заробітних плат із конфіскацією грального обладнання та перерахування до Державного бюджету України прибутку (доходу) від такої діяльності.

Також учасники засідання обговорювали питання подання податкової звітності в електронному вигляді, звіт ДПА України про результати роботи у 2009 році та виконання Плану заходів із реалізації органами державної податкової служби України Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства.

 

фото Марія Ільїна

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також