У Закарпатському драмтеатрі провели профорієнтаційне свято

6
0

Сьогодні вже стало доброю традицією проведення фахівцями Закарпатської обласної служби зайнятості профорієнтаційних заходів для молоді Ужгорода.

 

Так,  14 грудня 2011 року у Закарпатському обласному державному українському музично-драматичному театрі відбувся інформаційно-просвітницький захід для молоді «Вибір професії крок за кроком!», який провели фахівці Закарпатського обласного, Ужгородського міського та районного центрів зайнятості за сприяння обласної державної адміністрації, Ужгородського  міськвиконкому та Ужгородської районної держадміністрації.
 
Ініціатори його проведення – фахівці відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості – мали на меті допомогти молодим людям зорієнтуватися у виборі професії та ознайомити їх з умовами вступу до навчальних закладів, базою вакансій на ринку праці, а також об’єднати зусилля представників влади, соціальних партнерів у вирішенні проблем працевлаштування молоді. Організатори заходу намагалися допомогти молоді, зокрема учнівській, безробітній та випускникам шкіл 2010-2011 навчального року, які не працевлаштовані та не навчаються у їх професійному самовизначенні; сформувати усвідомлений підхід до вибору та зміни професії, відповідальності за власне майбутнє; змінити стереотипне уявлення про можливості власного працевлаштування; інформувати про послуги служби зайнятості, права та соціальні гарантії молоді.
 
У фойє театру з використанням стендів, сучасних мультимедійних технічних та інших наочних засобів відбулися яскраві презентації послуг державної служби зайнятості, освітніх послуг вищих та професійно-технічних навчальних закладів.
 
Фахівці соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, фондів соцстрахування, громадських  організацій, служби зайнятості, благодійних фондів та ін. надавали ґрунтовні консультації та роз’яснення.
 
Бажаючі могли пройти комп’ютерну діагностику з визначення професійної спрямованості та виявлення підприємницького потенціалу.
Отже, випускники шкіл і не тільки мали змогу дізнатися про ситуацію на ринку праці, професії та спеціальності, які користуються попитом, новітні технології пошуку роботи за допомогою Інтернету тощо. Їм також була надана можливість безпосередньо поспілкуватися з представниками навчальних закладів, роботодавцями.
 
Відкрила захід перший заступник директора обласного центру зайнятості Леся Чиняк, наголошуючи, що треба навчитися правильно обирати собі професію, а не просто зробити певний вибір. 
 
Начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородського міськвиконкому Анатолій Салай зазначив, що молоді доволі важко зорієнтуватися у такому глобалізованому багатоінформаційному світі, особливо у питаннях вибору професії, але від нього жодна людина сховатися не може.
 
Заступник голови Ужгородської райдержадміністрації Володимир Химинець зазначив, що більшість робочих місць на Закарпатті все таки зосерджена саме на Ужгородщині, яка дає краю 42 відсотки від загальної продукції. Такі потужні підприємства, як «Ядзакі» та «Джейбіл» потребують молодих робочих рук. Тому слід задуматися над вибором професії саме робітничого спрямування.
 
До пізнання самого себе, своїх нахилів та здібностей закликали директори центрів зайнятості: Ужгородського міського – Сергій Олексіюк та Ужгородського районного Віктор Ледида.
 
Особливо запам’ятався присутнім виступ директора концерну «Крокус МГ» Михайла Греньо, який радив випускникам здобувати спочатку робітничі професії, а тільки потім думати про вищу освіту. Таке його бачення мотивоване ситуацією, що склалася на ринку праці Закарпаття, де переважають сфера послуг, машинобудування, туристично-рекреаційна галузь тощо.
 
В. о. начальника 159 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом у збройних силах України Євген Коноваленко закликав юнаків вступати на службу до Збройних сил України, переконливо доводячи її переваги (можливість здобуття вищої освіти, інші соціальні гарантії).
 
Проректор Закарпатського державного університету Юрій Білак презентував цей вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, наголошуючи на тому, що ця alma mater поєднує у собі класичні та сучасні традиції навчання та виховання молоді, педагогічні набутки різних поколінь, що творили і творять його історію. За короткий час університет зумів здобути визнання й повагу колег-освітян, студентів і населення краю та став відомим далеко за межами області.
 
Директор Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» Василина Марко звернулася до працедавців із проханням, аби вони приймали на роботу не тільки здорових, а й людей з інвалідністю, що дасть їм змогу відчути себе соціально потрібними особистостями.                                                                    
 
Родзинкою свята профорієнтації була презентація Закарпатської філії Київського славістичного університету, яку розпочала її директор Людмила Несух, а продовжили колишні випускники та сьогочасні студенти цього навчального закладу. Сучасними та українськими народними піснями привітали молоді студентки учасників профорієнтаційного свята. Закарпатська філія Київського славістичного університету, зазначила його очільниця, — це маленьке слов’янське братство на теренах Закарпаття, метою якого є повернення нашої пам’яті до праслов’янських витоків, залучення молоді до вивчення історії, культури, мови, традицій і звичаїв слов’янських народів.
 
На заході виступили: директор Берегівського професійного ліцею сфери послуг  Марія Муска, директор УВП № 2  «УТОГ» Наталія Марценюк, а також представники таких організацій та установ: Ужгородського відділення  Міжнародної молодіжної організації „AIESEC”, Ужгородського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування, Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету, Ужгородського професійного ліцею, Ужгородського професійного машинобудівного ліцею, ДВНЗ «УжНУ», ТОВ «Унваєр», ВАТ «Ужгородський турбогаз», ТОВ «Завод «Конвектор», ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед», ТОВ «Ядзакі Україна» та ін. 
 
У рамках інформаційно-масового заходу для незайнятої молоді відбулось нагородження соціальних партнерів почесними грамотами за плідну співпрацю зі службою зайнятості.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також