У закарпатському Лозянському

8
0

зводять ще один храм

Позаминулого року в Лозянському на Закарпатті заклали фундамент нової, п`ятої за рахунком церкви. Споруджується святиня у верхньому кінці села. Ініціатором її будівництва став священик Володимир Проданець.

"А чи не забагато церков для середнього за чисельністю і територією за верховинськими мірками села? Тим паче, що цей храм споруджується ледь не стріха в стріху зі старою церквицею, якій торік виповнилося 80 літ?". Місцеві мешканці кажуть, що ні, не забагато, бо за "більшовицького раю" осідок не зубожів духовно. І нині поряд із дорослими і юнь тут тулиться до святого джерела.

А тому тіснота відчувається вже не лише внутрі сивенької церкви, але і на її подвір`ї. За Великодніх свят, храмових празників Святодухівської церкви, як правило, багатолюдно і на проїжджій дорозі. Нині цю проблему тут вирішують усім селом. Одна з прихожанок, скажімо, запропонувала поступитися своїм земельним угіддям під будівництво нової церкви. А далі, що називається, зі світу по нитці.

Коштом, технікою, будматеріалами, фізичною силою храмові Вознесіння Господнього допомагають підприємці Аркадій Артьомов, Олександр Михайлов, директор ДП "Міжгірське лісове господарство" Іван Хила, селищний голова Міжгір`я Василь Щур, начальник філії "Міжгірський райавтодор" Юрій Стецюнич, головний лікар Василь Цар, сільський голова Лозянського Іван Сопко...

Цікава деталь: коли не було майстра, о. Володимир згадував про свій 4-й розряд муляра-штукатура, брав у руки інструмент і мурував.

Ще трохи і серед гір засяють куполи...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також