Угорщина отримала нову Конституцію

3
0

Парламент Угорщини схвалив нову конституцію, проти якої вже кілька тижнів у країні збираються багатотисячні акції протесту.

«Ми переживаємо історичний момент, оскільки парламент прийняв нову конституцію», - заявив спікер угорського парламенту Ласло Кевер після того, як 262 депутати проголосували на користь нового тексту Основного Закону. Проти було 44 парламентарія (в основному опозиційні партії), ще один утримався.

Критики нової конституції запевняють, що за допомогою її правляча партія ще більше зміцнить владу в країні. Так, наприклад, конституція встановлює, що президент країни має право розпустити парламент, якщо він не прийняв бюджет до 31 березня. Крім того, Конституційний суд позбавляється можливості приймати рішення з питань, пов'язаних з бюджетом, митною політикою та оподаткуванням, до тих пір, поки державний борг не знизиться з 80 до 50% ВВП. Сам парламент отримує можливість приймати важливі питання, наприклад такі, як вступ до єврозони, при схваленні двох третин парламенту.

Зміни торкнулися й особистого життя громадян. Наприклад, шлюб визначений як союз чоловіка і жінки. Цей параграф викликав обурення у різних правозахисників Європи, тому що ставить одностатеві шлюби в Угорщині поза законом.

Крім того, згідно з конституцією угорський народ об'єднують «Бог і християнство», таким чином, вважають правозахисники, це дає грунт для дискримінації інших конфесій.

Фактично заборонені за новою конституцією і аборти. Також конституція передбачає довічні тюремні терміни за тяжкі злочини без права на дострокове звільнення.

Текст нового Основного Закону країни викликав бурхливі дебати в угорському суспільстві. У вихідні по країні прокотилися багатотисячні мітинги проти прийняття цього документа.

А опозиційні політики говорять, що конституція буде тимчасовою, тому що вони за допомогою міжнародних судів мають намір добиватися зміни багатьох дискримінаційних положень.

Очікується, що президент країни Пал Шмітт підпише конституцію 25 квітня, а 1 січня 2012 вона вступить в законну силу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!