Угорщина розгорнула у Брюселі карту 1848 року, коли Будапешт контролював частину Словаччини, Румунії та Закарпаття

20
1

Угорський уряд знову в двох кроках від сварки з Європейським Союзом. На цей раз «яблуком розбрату» став величезний килим, який Угорщина розгорнула в Брюсселі з нагоди початку свого головування в ЄС. Він викликав критику серед її сусідів і звинувачення в ностальгії за імперським минулим, передає BBC

Килим площею 202 квадратних метра угорський уряд представило в штаб-квартирі ЄС, де керівники 27 країн Євросоюзу проводять свої саміти. Серед історичних символів Угорщини в композиції - карта угорських земель 1848 року, коли Будапешт контролював територію своїх сусідів, включаючи частину Словаччини, Румунії, Закарпаття і інші країни і області. Саме вона викликала критику.

Автор композиції - Лівія Папай, а її твір, на якому розміщені також портрети угорських королів, композиторів і вчених, схвалив угорський уряд.

Однак євродепутат від Австрії Ульріка Луначек сказала, що карта свідчить про наміри угорського прем'єра Орбана «подолати Тріанонський мирний договір» 1920 року, за яким Угорщина втратила дві третини земель, які контролювала. У свою чергу представник Угорщини відкинув звинувачення, сказавши, що килим зображує історичні символи країни.

Нагадаємо, правоцентристський уряд Віктора Орбана не вперше викликає нарікання. Раніше Угорщина затвердила закон про громадянство, згідно з яким громадянами Угорщини можуть стати угорці, які живуть за межами країни. Політики в Словаччині, де живе велика угорська громада, засудили такий крок.

Коментарі

C
crisscross

Nekontroliroval Budapesht VSYU Slovakiyu i VSYU Podkarpatskuyu Rus??

Читайте також