Угорська газета звертає увагу на прискіпливий інтерес до `русинів`

15
1

з боку Кремля і російської зовнішньої розвідки

Чимало європейських газет і далі висвітлюють так звану русинську тему в Україні. Деякі західні оглядачі звертають увагу на прискіпливий інтерес до проблеми `русинів` з боку Кремля і російської зовнішньої розвідки. Наприклад, як повідомила Українська служба Радіо `Свобода`, центральна угорська газета `Модьор Гірлап` стверджує, що `для автономістських закликів на Закарпатті немає юридично-правових підстав` і вважає так званих лідерів `русинського руху` причетними до планів російської зовнішньої розвідки. 

`Модьор Гірлап` вказує на те, що діяльністю промосковських русинських груп в Ужгороді опікується не хто-небудь, а син високого очільника НКВД, онук соратника Сталіна і нинішній радник Володимира Путіна В`ячеслав Ніконов. Російський державний фонд під назвою `Російський світ`, який фінансує `русинів` у Закарпатті, очолює згаданий Ніконов, і угорська газета наводить інформацію про те, що ця організація є підрозділом російської зовнішньої розвідки. `Модьор Гірлап` нагадує, що Ніконов приїздив до Закарпаття у 2008 році і вів бесіди з керівництвом `русинів`. 

Газета нагадує, що питання `русинства` було інспіроване ще у роки Першої світової війни для послаблення Австро-Угорщини, яка воювала з Російською імперією. Крім того, неодноразово експерти наводили докази, що `русинських рух` був реанімований наприкінці 1980-х саме з Москви, бо це відповідало її політиці штучного створення напруженості у союзних республіках.


 

Коментарі

К
Кусi

Угорську газету `пече`, що русини хочуть АВТОНОМII а не ПРИЕДНАННЯ (правильнiше возьеднання) до Угорщини.

Читайте також