Угорська нацменшина призупинила консультації з урядом щодо закону про освіту

20
4

Про це повідомила на Київському безпековому форумі міністр освіти Лілія Гриневич, закликавши посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня розблокувати цей процес.

Це, за словами урядовця, пов’язано з позовом до Конституційного Суду щодо закону про освіту.

– Нас дуже хвилює, що угорська громада припинила будь-які консультації з нами, і лідер угорської громади повідомив нам в офіційному листі, що вони не хочуть брати участі в процесі консультацій, тому що зараз вони очікують рішення Конституційного суду.... Я публічно вас прошу, посол Угорщини в Україні, допомогти нам, будь ласка... розблокувати цю ситуацію, – заявила Гриневич.

– Ми підтримуємо угорську громаду в Закарпатті, ми знаємо, що вона готова продовжувати переговори, але ми маємо отримати рішення Конституційного суду, – відповів на звернення Гриневич посол Угорщини Ерно Кешкень.

Зауважимо, що кілька тижнів тому в Берегові відбулася зустріч за участі заступника міністра освіти України, на якій йшлося якраз про втілення закону про освіту з врахуванням інтересів угорської найменшини, і про ту зустріч дуже позитивно відреагували представники угорської нацменшини.

Коментарі

К-
Карпато - словин

117 раз пишу ,исе палиця из двома кuнцями . На мадяр тиснути не треба , но и мадяри накониць мусять похопити ,кіть ни будуть едь совше знати по украйинськи , ни годни будуть туй претендовати на штось бульшоє ги робочі спеціальности . Брензович знає ,Ілдіка Орос знає , и видиме ош они ,як ни як ,а при владі . Я ни розуміву ,исе так тяжко втямити ? У коргазах треба знати украйинську , у поліції треба , пак усядьі на державньіх ,фифницькьіх посадах треба знати украйинську . А инак што ся пстає ? куфер у зубьі и за границю .

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Обхід в лікарні вже закінчився.Лікар супрун проанкетувала мене,помила манту і сказала,що для свідомих я абсолютно здоровий.Порекомендувала з пересічними громадянами в дискусіі не вступати!Ось сила прозахідного сучасного протоколу лікування!

ДН
до нижньої марги

я тобі в рот нассав,пий,троль ти вонячий))

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Поняття "навчання рідною мовою" означає провадження освітнього процесу поряд (а не замість) державної мови, мовою національної меншини чи корінного народу (п. 1, 11-18. Гаазьких рекомендацій щодо прав національних меншин на освіту). Що стосується української мови, то саме вона є мовою освітнього процесу, як це і відтворено в абзаці 1 частини першої ст. 7 Закону про освіту. До речі, тему Державної Мови Конституційний Суд України вже розгядав неодноразово, а зважаючи на свіженьке визнання неконстиуційним Закону "Про основи державної мовної політики" (Колєсніченка-Ківалова) поранка екс-регіоналів з оппоблоку не має перспектив.

Читайте також