Угорський Дебрецен — слов’янське місто

11
3

вважають більше 20 депутатів Закарпатської облради

Сьогодні, 23 травня, під час сесії Закарпатської обласної ради депутат, фахівець Інститут україністики Ужгородського національного університету Володимир Піпаш запропонував встановити пам’ятник слов’янам в угорському місті Дебрецен. Про це повідомив ЗІК.

Володимир Піпаш вніс таку пропозицію у відповідь на спорудження угорського пам’ятника на Верецькому перевалі. Депутат виголосив промову, у якій назвав угорське місто Дебрецен неподалік українського кордону слов’янським і заявив, що справжня його назва – Доброчин.

Пропозицію поставили на голосування, її підтримали більше 20 депутатів облради із загальної кількості 90.

На попередніх засіданнях облради В. Піпаш у контексті угорського пам’ятника на Закарпатті пропонував звести «пам’ятник Петру І у Батурині з метою покращення українсько-російських стосунків».

Коментарі

W
Wend

Ну почему не был? Был, при чем долго - до 18 века. Конечно, это долго было Венгерское королевство, но мадяр в нем всегда было мало. В Доброчине жили сербы и русины, правили сербские деспоты (Стефан Лазаревич, Джура Бранкович, и пр), потом город был центром гайдуцкого сербо-русинского движения: пока мадярские феодалы принимали ислам и искали привилегий в Стамбуле, славяне резали турок. Мадяризация началась в 1673, когда Доброчин поневоле стал центром венгерской реформации, а реформаторская церковь - прибежищем венгерского антигабсбургского сопротивления. А вот будет ли Дебрецен славянским - зависит от мадяр. Славяне на рожон не лезут, но если сильно прижать - дают отпор. Со славянами лучше дружить

У
УПА-2

Корчію, говглаку, ти такий дурний як далеко бачиш (видиш). Дебрецен - Доброчин, Мішкольц - Мишковець, Ньїредьгаза - Нижнє Село і так далі. Больфатцен, МІНІМУМ до Дунаю - наша земля, руська, но не мадярська. Від Дністра по Баварію, від поза Берлін до Адріатики - ще перед Руссю Київською була держава руського ()українського нині народу - Велика Горватія, що перетворпилася з часом на Велику Моравію, а потім розпалася на 4 князівства: Краківське, Карпатське, Нітранське і ще якесь - неважно. Які мадяре, дураку !

К
корчи

Дурница некогда небыл словянским городом и небудет

Читайте також