Угорський Посол прагне зберегти в УжНУ мовну ідентичність та освіту

6
0

У четвер, 17 лютого, в рамках ознайомлення з освітніми закладами Закарпаття, Ужгородський національний університет з офіційним візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Міхай Баєр.

Ректор УжНУ, професор Микола Вегеш ознайомив гостей з історією та структурою Ужгородського національного університету, який є одним з 24 класичних університетів України, де навчається понад 12 тисяч студентів і працюють майже 2000 викладачів, з яких понад 150 докторів наук, професорів та з півтисячі кандидатів наук, доцентів. Микола Вегеш розповів про давні зв’язки Ужгородського університету з Угорськими науковими центрами, спільно з якими наш університет реалізовує чисельні наукові та освітні проекти. На підтвердження своїх слів, ректор Микола Вегеш презентував Міхаю Баєру останнє спільне видання науковців УжНУ та Угорської академії наук «Закарпаття 1919-2009 років: історія, політика, культура», котре побачило світ наприкінці 2010 року. Як відзначив М.Вегеш – це перший в історії регіону двомовний масштабний науково-видавничий проект. Колективна праця одночасно вийшла у світ українською та угорською мовами. У результаті плідної праці українських та угорських учених,  уперше вдалося знайти компроміс і дійти спільної думки з багатьох питань історії Закарпаття та українсько-угорських відносин. 

Міхай Баєр відзначив, що це його другий візит на Закарпаття, де проживає значна угорська громада. Посол підкреслив, що основними пріоритетами в роботі угорської дипломатичної місії в Україні є становлення взаємовигідних економічних, гуманітарних та транскордонних відносин. Не останнє місце серед визначених Послом завдань займають питання збереження мовної ідентичності та освіти. Саме тому він і відвідує Ужгородський національний університет, де угорською мовою ведеться підготовка майбутніх фахівців - викладачів угорської мови та літератури, математики, фізики та історії. Серед інших актуальних питань Міхай Баєр підкреслив і важливість відновлення роботи міжурядової українсько-угорської комісії. У свою чергу, ректор М.Вегеш висловив побажання про доцільність включення до складу комісії представника Ужгородського національного університету, так як багато питань, які приймаються даною комісією стосуються саме УжНУ.

Угорський дипломат цікавився  і думкою ректора щодо нових проектів законів про вищу освіту. М. Баєр висловив побажання, щоб в новому законі містилася норма про можливість складання вступних іспитів до ВНЗ для представників національних меншин рідною мовою.

У ході зустрічі ректор університету ознайомив гостей з матеріально-технічною базою природничо-гуманітарного факультету з угорською мовою навчання фахових дисциплін. Також Посол та керівництво університету  зустрілися зі студентами та викладачами вказаного підрозділу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також