Угорці-католики на Закарпатті весь тиждень проводять карнавали і проводжають зиму

14
2

В останній тиждень перед Великим постом угорці-католики на Закарпатті проводять карнавали, або угорською – форшанг-бали.

Зокрема, 2 лютого найбільший такий карнавал на Берегівщині відбувся у ресторані «Золота пава» у Берегові, і був організований греко-католицькою молодіжною спілкою (GISZ). На цей святковий вечір завітав Генеральний консул Угорщини в Берегові Іштван Тот, консул Міклош Дюрін, церковний декан Ференц Демко, президент Закарпатського угорського інституту Ілдика Орос та інші почесні гості.

Форшанг-карнавал – це найперше маскарад, шведський стіл, бальні танці та співи. Зокрема, розважав публіку Beregszász Dixieland Band, гурт Dolce Vita Trio та інші місцеві виконавці. Також було проведено лотерею і практично кожний отримав приємний сюрприз. Бажаючі могли прийняти участь в аукціоні, а зібрані гроші пішли на підтримання благочинних акцій греко-католицької громади. 

Подібні форшанг-бали відбулися у Берегові і для дітей. Зокрема, один з них був організований Мальтійською службою допомоги. Головна умова – прийти у маскарадних костюмах. Діти брали участь у конкурсі малюнків і отримали приємні призи. 

Слід зазначити, що такі святкові карнавали напередодні Великодня проходять по всій Угорщині ще з давніх часів. У слов’янаналог цього свята має назву Масляна (Масниця, колодій).

«Форшонг (карнавал) – відома світова традиція, - розповідає директор Турінфоцентру Йосип Торпоі. –Такі народні гуляння відбуваються нині у багатьох католицьких країнах напередодні початку Великого посту.Під час цих святкувань ми практично вітаємо наближення весни і проводжаємо зиму.На Берегівщині також стараємося дотримуватися цієї традиції. Зокрема на ці карнавали вся родина одягається у костюми казкових персонажів. Якщо ж зустріч організовує церква, то для дорослих вітаються просто парадні костюми.Відбувається спілкування, весела музика, пригощання. Наприклад, ще один такий «форшонг» відбудеться в Берегові у неділю 10 лютого. Організатор - римо-католицька церква. Для дорослих буде дегустація вина, а також «томбола» – благодійна лотерея. Обов’язковобудуть у програмі народні угорські танці. А також солодощідля дітей, зокрема – фанки».

Нагадаємо, що слово «карнавал» походить від латинського «carne vale»,тобто «прощання з м'ясом». У 1296 року сенат Венеціанської республіки офіційно проголосив останній день перед Великим Постом святковим. А найвідоміші карнавали, які відбуваються у ці дні: Венеціанський, Бразильський в Ріо-де-Жанейро, Марді Ґра в Монреалі, Кельнський карнавал у Німеччині.

Коментарі

А
автор

Дякую за уважність! Звісно, 10 лютого! Зараз попрошу, аби виправили)

I
Istvan

"ще один такий «форшонг» відбудеться в Берегові у неділю 10 грудня" - Ви впевнені, що 10-го ГРУДНЯ?????

Читайте також