Угорці Закарпаття просять Порошенка не підписувати Закон про мову

14
26

Відповідне звернення від голови ГО "Товариства угорської культури Закарпаття" та голови Демократичної спілки угорців України оприлюднили сьогодні, 14 травня.

У заяві йдеться про те, що ухвалений Верховною Разою закон ніби є дискримінаційним, "що в основі порушує людські права громадян України, радикально обмежує права національних меншин України".

Нижче пропонуємо до уваги саме звернення:

Шановний Петре Олексійовичу!

Угорська національна меншина обурена ухваленим Верховною Радою законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Даний закон передбачає в обов’язковому порядку виключне користування державною мовою майже в усіх сферах суспільного життя, включаючи освіту, ЗМІ, господарську, політичну і культурну діяльності, і виключає можливість використання будь-якої іншої мови у суспільній комунікації. Закон не тільки унеможливлює використання мов національних меншин в публічній сфері, але й передбачає санкції щодо порушників мовних правил, вступаючи в супереч з чинною Конституцією України і положеннями численних міжнародних зобов’язань, взятих на себе Українською державою.

На нашу думку, ухвалений Верховною Радою закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» є дискримінаційним, що в основі порушує людські права громадян України, радикально обмежує права національних меншин України на вільне користування рідними мовами, продовжує збільшувати напруженість як у внутрішній, так і зовнішній політиці держави. Закон також суперечить прагненням України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції.

Тому просимо Вас, як гаранта Конституції України, не підписувати даний закон.

Голова ГО "Товариства угорської культури Закарпаття" В. Брензович.

Голова Демократичної спілки угорців України Л. Зубанич.

Коментарі

Р
РАХІВСЬКИЙ

Під час окупації Закарпатської області угорськими фашистами, місцеве населення немали право розмовляти українською мовою, лише угорською, якщо би почули жандарми, що українці розмовляють українською мовою зразу били пендриками-дубінками і кричали чий хліб їсте, угорський і по угорський ви повинні розмовляти, ось так за допомогою дубінки угорці привчали українців розмовляти угорською мовою. Зараз ця сволота знову хвіст задирає, забороняє в Україні користуватися українською мовою, а те, що в Угорщині всі повинні вміти розмовляти угорською мовою, в Угорщині не почуєш ніякої іншої мови лише Угорська, хоч в Угорщині багато живуть українців, румунів, циганів та інші національності. В Угорщині не можна навіть подумати, щоб в Угорщині була офіційна ще якась інша мова не угорська. ДІТЕЙ ВИКОРИСТОВУВАТИ В ПОЛІТИЧНИХ ІНТРИГАХ ЗАБОРОНЕНО. СБУ ПОВИННІ РОЗСЛІДУВАТИ ХТО ЗАЙМАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ ЗАКОНІВ І ВИКОРИСТОВУЄ ДІТЕЙ В СВОЇХ-ДОРОСЛИХ А

C
cecslrf

Можуть мадяри вже не просити ,Порошенко вже підписав закон про мову !І наголосив шо то не касаєся ,ніякиї ущемленій нацменшин .Як вони роздули ,просто не хочуть вчити українську в школах ,поїдеш в Берегово там радіо ,телевізор все по мадярськи .Українська кульиура їх не цікавить ,такі чечні .

ОЯ
О языках

Вы так рассуждаете, как будто каждый из вас минимально два раза в жизни был в США...)) Там, в отличие от Украины, в языковом вопросе НИКТО НИКОГО не принуждает учить английский. Не хочешь- не учи. Но и будешь только подметать улицы. Весь Бруклин говорит по-русски, и никто их не преследует- это их решение. Ведь это дело должно быть ОСОЗНАННЫМ, а не навязанным. Все, что навязано против воли автоматически вызывает отторжение.

Г
глобалізація

Чим більше мов ти знаєш - тим більше ти конкурентноздатний на ринку праці. На першому місці стоїть в глобалізованому світі по необхідності - стоїть знання англійської мови. Це - факт! Далі - мова держави, громадянином якої ти є. У даному випадку - українська. Для прикордонних районів Закарпаття актуальне і корисне знання угорської мови (наприклад, доплата за знання угорської мови від Угорщини медикам Закарпаття, доплата за знання угорської мови на заводах нашим заробітчанам в Угорщині і т.п.).

Т
Троцкій

В Угорщині у тебе теж нема "будущего", якщо не знаєш державної мови. Ні роботи нормальної, ні візита до доктора.

М
Мікі

Чому Орбан непросив Трампа для мадярів відмінити вивчення на англійській мові в США-там їх живе багато.А тут якусь істерію устраює з Українов майже сценарій йому пишуть у кремлі-і тут двойні стандарти у О---на.

Р
Русский

Венгры Закарпатья не связывают свое будущее с Украиной, вот и не нужна им мова.. Разве вы это не понимаете?

Т
Троцкій

Sic transit gloria mundi. Не мож увійти в одну ріку двічі. І для Угорщини теж стосується.

TT
To Trotsky

Terra nullum.

Т
Троцкій

Да уж. Не надо стесняться. До того как сюда прішлі племена "венгров", кто тогда жіл на території Закарпаття? Слов'яни?

ДИ
Для Илоны и подобных

Украинские школы в Венгрии- хорошая идея. Стесняюсь только Вас спросить, а где в Венгрии существует некая агломерация украинцев? В Закарпатье венгры, как Вам, наверное, известно, живут компактно. Кроме того, венгры живут на своей исторической территории, и они не виноваты, что судьба заставила их жить в стране третьего мира.

А
Армен

А хіба мадярська то мова то бевканя

Ш
шонi

Украiнщям треба вiвчати угорську.

G
Go

Та вопрос надо ставить не языковый ,а вообще териториальный , если такая демократическая страна Украина так пускай вернёт Закарпатье Европе !!! Закарпатье оккупированая территория оккупантом СССР, и от оккуппанта перешла к Украине ! мукачево.нет отстой на сайте нет свободы слова

Б
Бачі

Треба угорцям перевести цей закон на угорську. Бо нико го не читав, а удмінити хочуть всі.

C
cecslrf

До пана Бульби,та чого ви шановний якшо ви так любите руский мир не шуруєте в расею?А живете в хуторянській ,вишивано шароварській нашій рідній Україні! Вас ніхто не тримає туда до ватників до медведів .

Ч
Читач

Навіть ромале розмовляють українською.

Г
Гаврило

Шановні мадяре учіть українську мову ви живете в Україні будете жити в англії будете вчити англійську будете жити в німеччині будете вчити німецьку будете жити в польщі будете вчити польську і немудруйте така світова практика

Б
Бульба-Боровець

Хунам варто було б вивчати цивілізовану російську мову для пізнання великої культури та науки, а не рагульсько-хуторянську-вишивано-шароварьску.

Є
євродемократ

Сподіваюсь,що на знак протесту В.Брензович вийде з фракції БПП та складе повноваження народного депутата України.

Т
Троцкій

Давайте напишемо теж петицію Орбану - нафіга здавати екзамени на знання угорської. Може я хочу купити хижу в Барабаші, а куда я там попхаюся без знання угорської??? Навіть в барабашській корчмі нич мене зрозуміють...

N
nmjnz

Вже ті мадяри вопше припухли ,тому шо вони не хочуть вчити Українську !Ніхто їм не забороняє говорити на своїй мові ,но державна мова то українська,всі закони ,документи мають вестися на українській державній мові.При срср не бійся всі вчили і руску і ураїнську ,в мане чоловік тоже знає мадярську мати його навичла ..А ходив в Українську школу ,і руску знає , при союзі вчився в інститутів Києві ,здавав єкзамени на Українській,чим погано знати українську ,ви на Україні живете ,не хочуть.Тепер такий світ ,шо англійський учать в молодших класах!

U
Unalmas

Закарпатська національна більшість обурена необхідністю здавати екзамен з угорської nyelv-и для отримання polgarsag-у та utlevel-у !!!

І
Ілона

Нацменшина України у складі 0,3% населення України обурена Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної" в Україні. Мда. Я, маючи угорське походження, обурена таким обуренням. Це Україна, крихітко, і тут мова - УКРАЇНСЬКА. А те, що в Угорщині нема жодної україномовної школи вони не обурені, ні? І що права українців на мову в Угорщині нікого не цікавлять, ні? А тут диви, які патріоти. Судячи з приведеного ними тексту, вони Закон той і не читали. А висувати Україні претензії і вимоги про функціонування на її території української - верх абсурду.

И
имре

Тупой закон .Порошенко , если подпишет , то сделает ещё одну глупость.

Л
Ласло

Угорці зубанич голубий та алкоголік брензович просять?))) Круто

Читайте також