Україна і Угорщина вирішили проблеми на кордоні

13
0

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що на сьогоднішній день врегульовані найбільш проблемні питання в ситуації, яка виникала на українсько-угорському кордоні через блокування громадянами України переїздів.

Про це йдеться в коментарі керівника прес-служби МЗС Сергія Саєнко.

У МЗС зазначили, що відповідно до п. 5 ст. 1 Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Угорської Республіки про правила місцевого прикордонного руху (від 18.09.2007 року) жителі прикордонних областей України мають право на багаторазовий в'їзд та безперервне перебування протягом трьох місяців (90 днів протягом 180 днів) у прикордонній зоні сусідньої Угорщини.

Зокрема, це стосується жителів прикордонних областей, які перетинають кордон на підставі дозволу з соціальних, культурних чи сімейних причин, або обгрунтованих економічних причин, які не вважаються прибутковою діяльністю відповідно до національного законодавства.

Прикордонні органи України та Угорщини мають право здійснювати перевірку в пунктах пропуску в'їзду та виїзду громадян прикордонних областей, які пересуваються на умовах місцевого прикордонного руху (п. 4 статті 5 Угоди). З метою уникнення напруженої ситуації в пунктах пропуску через невдоволення українських громадян фактом їх недопущення на територію Угорщини прикордонними службами суміжного держави, за дорученням міністра закордонних справ Петра Порошенка консул України в Ніредьхаза та представник МЗС України в Ужгороді з 2 по 4 лютого перебували на місцях подій для зустрічі з українською громадою. Проведена необхідна роз'яснювальна робота щодо особливостей застосування Угоди про правила місцевого прикордонного руху, умов перетину кордону та проходження прикордонного контролю власниками дозволів на спрощений перетин кордону.

«Сьогодні ситуація на пунктах пропуску України з Угорщиною потребує подальшої нормалізації. У той же час, за результатами роз'яснювальної роботи з українськими громадянами, а також консультацій з компетентними органами Угорської Республіки, які тривають, найбільш проблемні питання були в значній мірі врегульовані. МЗС України виходить з того, що громадяни України будуть дотримуватися положень двосторонньої угоди », - йдеться в коментарі керівника прес-служби МЗС.

Як повідомлялося, на українсько-угорському кордоні 2 та 3 лютого 2009 громадяни України блокували під'їзні шляхи до пунктів пропуску «Лужанка - Берегшурань» та «Чоп-Загонь» з-за відмови їм у пропуску на територію Угорщини.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також