Україна хоче дозволити РФ пускати на полігон в Криму чужу авіацію

7
0

Міністерство оборони України опрацьовує можливість надання полігону для льотчиків палубної авіації "Нитка" в Криму за погодженням з Росією для навчань збройних сил інших держав. Про це заявив перший заступник голови відомства Олександр Олійник.

"Відпрацьовуються варіанти - якщо, наприклад, не буде можливості в РФ повністю завантажувати цей об'єкт своїми інтересами, щоб Росія не заперечувала стосовно (його) застосування для тренувань у разі таких заявок від збройних сил інших держав за погодженням з РФ", - сказав Олійник.

Наразі комплекс орендується російською стороною тільки на періоди тренувальних польотів льотчиків палубної авіації Північного флоту.

Раніше Міноборони РФ звернулося в оборонне відомство України з пропозицією надати Росії в оренду полігон. Михайло Єжель, який на той момент очолював міноборони України, підтримав пропозицію російських колег.

За словами Олійника, варіант з передачею в оренду РФ полігону поки що "не підтвердився", тому міноборони України розглядає різні варіанти його подальшого використання.

Авіаційний комплекс "Нитка" (наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний) використовується для підготовки льотчиків палубної авіації. Єдиний створений в СРСР тренувальний авіакомплекс знаходиться на аеродромі Новофедорівка (поблизу міста Саки в Криму). Після розпаду СРСР він перейшов до України. Угода між урядами України і Росії про використання полігону злітно-посадкових систем "Нитка" була підписана в лютому 1997 року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також