Україна поділила Азовське море з Росією

18
0

Україна і Росія домовилися про основні параметри делімітації кордону в Азовському морі. Про це в інтерв’ю радіо "Эхо Москвы" розповів міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

"Ми, в принципі, домовилися про основні параметри, визначення нашого кордону, в принципі, делімітації кордону в Азовському морі. Це вже дуже важливо", - сказав Грищенко.

"По суті, нам потрібна точка входу цього кордону в Керченській протоці, як він починається. Так само і на виході", - сказав міністр.

Він нагадав, що сторони домовилися вже достатньо давно про те, що це будуть внутрішні води двох країн. За словами Грищенка, це означає, що військові судна третіх країн без згоди Росії і України заходити туди не зможуть.

Грищенко зазначив, що сторони домовилися, в принципі, про те, що Керч-Єнікальський канал має експлуатуватися спільно на користь двох країн.

При цьому Грищенко підкреслив, що оплата зборів за прохід суднами цього каналу не принесе доходів державі, оскільки достатньо високі витрати йдуть на організацію судноплавства.

За словами міністра, збори за проходження каналу - це "копійки навіть не державного рівня. Регіонального і навіть місцевого".

"Адже в нас від взаємодії виграш буде набагато більший, ніж від розподілу чи розпилу. Це, власне кажучи, доля бідних і таких, що дивляться назад. Що ми ділитимемо? Ось що ми можемо побудувати разом - це доля успішних і тих, хто здатний знайти своє місце в цьому світі. Ми хочемо разом з Росією шукати це місце", - сказав Грищенко.
Як відомо, Україна та Росія намагались розділити Керченську протоку з 1996 року. Конфліктність питання полягала в тому, що позиція української сторони ґрунтувалась на радянських картах, де лінія кордону між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР проходила по середині між їхніми берегами.

В цьому випадку штучно виритий у мілководній протоці Керч-Єнікальський канал, яким судна проходять до кількох російських портів Азова, відійшов би Україні. Російська сторона з цим не погоджувалась і пропонувала провести кордон по середині судноплавного фарватеру.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також