Україна в десятці країн-лідерів з самогубств

58
1

У групі ризику - забезпечені чоловіки після 45. Світ стурбований новою епідемією - самогубствами. Через десять років за кількістю смертей суїцид випередить рак. Україна - в десятці країн-лідерів з самогубств. У групі ризику - чоловіки після 45-ти. Незважаючи на, завалося б, нелогічність, самогубці воліють зводити рахунки з життям у травні чи квітні, у святкові дні та вихідні, найчастіше - вранці.

Епідемія ХХІ століття

В середньому за рік добровільно йдуть з життя близько мільйона людей. Це більше, ніж втрати людства в найбільших битвах і в два раз більше, ніж жертв убивств, порахував ВООЗ.Однак статистика не точна, часто самогубства реєструють як нещасні випадки. А якщо порахувати спроби самогубства, не доведені до кінця, то буде цифра в 10-20 разів більше.
 
За останні 45 років рівень самогубств зріс на 60%. До 2020 року суїцид вийде на друге місце в світі, як причина смерті, обійшовши рак і поступаючись тільки серцево-судинним захворюванням, прогнозує ЮНІСЕФ.
 
В Україні
 
Середній показник для нашої країни - 22 суїциди на 100 тис. чоловік. Це менше, ніж у Росії та Білорусі. Але більше, ніж у Польщі, Франції, Австрії.
 
Найбільш депресивними за кількістю самогубств МОЗ у 2009 році назвав Сумську, Чернігівську і Кіровоградську області. Там на 100 тис. жителів припадає по 32-34 самогубці. Рідше всього зводять рахунки з життям у Києві та Львівській області - 4-7 випадки на 100 тис.
 
Українські чоловіки в середньому в чотири рази частіше скоюють самогубства, ніж жінки. Охочіше інших прощаються з життям люди у віці від 45 до 54 років.
 
Звичайний самогубець
 
Середньостатистичний самогубець - чоловік середнього та похилого віку. Найчастіше - він забезпечена людина, яка не страждає від фізичних чи психічних хвороб, алкоголізму, бідності.
 
Російські вчені вважають, що схильність до самогубств - фактор етнічний. Найбільш схильні до самогубств народи фіно-угорської групи (Фінляндія, Угорщина, Мордовія, Удмуртія, Естонія), балтійської групи (Литва і Латвія) і німецької групи (Німеччина, Австрія, Швейцарія, Голландія), заявляє керівник відділу Державного наукового центру соціальної і судової психіатрії імені Сербського, професор Борис Положій.
 
 
Найпопулярніші способи
 
Міжнародна статистика свідчить про те, що найпопулярніший спосіб покінчити з життям - повішення.
 
Його обирають 90% чоловіків і 80% жінок-самовбивць у країнах східної Європи (Естонія, Латвія, Польща, Румунія).
 
Американці віддають перевагу застреленню. Більше половини всіх самогубств у США відбуваються за допомогою вогнепальної зброї.
 
Стрибки з мостів і високих будівель популярні в Гонконзі, Люксембурзі, Мальті.
 
В Азії в останні роки більше людей стали труїтися пестицидами.
 
Жінки Канади, Британії та скандинавських країн вважають за краще піти з життя, наковтавшись наркотиків.
 
У цілому представниці прекрасної статі більш схильні до отруєнь, а чоловіки частіше стріляються.
 
Найпопулярніший час
 
Традиційно найбагатшим на самогубства сезоном вважається весна. Ще Дюркгейм встановив, що в теплу пору року і в першій половині дня самогубств відбувається більше.
 
А за останніми даними дослідження ЮНІСЕФ з підліткового суїциду, кількість самогубств підвищується на свята і по неділях. Російські підлітки частіше скоюють самогубства в травні, квітні та листопаді.
 
Дослідження в США, проведені в різні роки, виявили найпопулярніший у самовбивць день тижня - понеділок і середу.
 
Найпопулярніші місця
 
У світі за кількома місцями закріпилася слава улюбленого об'єкта самогубців. Лідером вважають міст Золоті ворота Сан-Франциско. З нього скинулися вже півтори тисячі осіб. Міст обладнали спеціальними парапетами і табличками з телефонами служб соцдопомоги, але це не допомагає.
 
Мости самогубців є в багатьох країнах. Міст Жак Кортьє в Канаді (понад 143 смертей), був закритий спеціальними поручнями в 2003 році. Віадук Гьольчтальбрюкке в Німеччині, під постійним наглядом поліції після групового самогубства підлітків, міст Гафтон в австралійському Окленді.
 
Також користуються дурною славою ліс Аокігахара на горі Фудзі в Японії. Там кінчають з життям по 80 осіб на рік. Мис Бичі-Хед в Англії, де відбувається по 20 самогубств на рік. А з Ніагарського водоспаду з 1856 року стрибнуло близько 3 тис. чоловік.
 
Нагадаємо, нещодавно вся Польща була приголомшена невдалою спробою самогубства полковника військової прокуратури Миколая Пшибила. Полковник намагався застрелитися у власному кабінеті прямо після прес-конференції про катастрофу в Смоленську.
 

Коментарі

9
911

Зачем эти угнетающие статистики? И так всем здраво мыслящим людям давно понятно без процентов что наша страна в лидерах негатива в любых его проявлениях и аутсайдер в позитивных вещах!

Читайте також