Українець позбувся 39,2 тис. словацьких крон та 18,8 тис. євро

4
0

через ігнорування законодавства

Ужгородські митники завадили українцю незаконно вивезти в Словаччину валюту на загальну суму близько 138 тис. грн, – повідомила сьогодні, 7 вересня, власкору ЗІКу провідний інспектор сектору зв’язків з громадськістю Західної регіональної митниці Христина Шубіна.

Так, у зоні діяльності Західної регіональної митниці через митний пост «Ужгород» (Закарпатська область) у Словаччину мікроавтобусом «HUNDAI» прямував 44-річний українець. Для проходження митного контролю він обрав спрощену систему («зелений коридор»), чим автоматично засвідчив, що не має предметів, обов’язкових для декларування. Однак після виведення автомобіля із загальної черги працівники Ужгородської митниці запропонували мандрівнику заповнити митну декларацію, в якій він зазначив, що перевозить тільки 10 тис. доларів США. Та під час митно-прикордонного контролю транспортного засобу у боксі поглибленого огляду на вимогу посадової особи митниці показати вміст кишень, громадянин видав ще 18 840 євро. А у барсетці митники виявили ще 39 150 словацьких крон. З її слів, «складено протокол про порушення митних правил. Валюту затримано».

Згідно з діючим законодавством, обираючи систему спрощеного контролю, громадянин вже заявляє митнику, що не має при собі предметів, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню або заборонені до переміщення, та, окрім цього, готівкова валюта в його гаманці не перевищує 3 тисяч доларів США (або еквівалент в іншій валюті).

У випадку, якщо громадянин має при собі валюти більше, слід обрати для проходження так званий «червоний коридор», який передбачає обов’язкове письмове декларування. При цьому слід пам’ятати про гранично допустимі до переміщення розміри валюти без подання ліцензій та спеціальних дозволів: при вивезенні з України – до 10 тисяч доларів, при ввезенні – до 15 тисяч доларів. Нерезидентам слід мати при собі також і довідку уповноваженого банку.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також