Закарпатець Валентин Фречка здобув ІІ місце Європейської премії молодих винахідників (ФОТО)

447

Український винахідник Валентин Фречка, який розробив технологію виробництва паперу з опалого листя, здобув друге місце на престижному конкурсі European Inventor Award 2024.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт European Inventor Award.

9 липня Європейське патентне відомство (ЄПВ) нагородило 23-річного Валентина Фречку за його новаторський метод переробки опалого листя на папір, що не лише протидіє вирубці лісів, але й пропонує економічно ефективний спосіб утилізації органічних відходів у містах. За друге місце Фречка отримав приз у розмірі 10 000 євро.

У 2020 році Валентин заснував компанію Releaf Paper, яка використовує передові технології для переробки опалого листя без застосування шкідливих хімічних речовин. Компанія виготовляє целюлозу для паперових пакетів та коробок, забезпечуючи екологічно чисте рішення. З 2,3 тонни листя Releaf Paper виробляє стільки целюлози, скільки можна було б отримати, вирубавши 17 дерев. Продукція компанії розкладається всього за 30 днів, що набагато швидше, ніж традиційний папір.

Перше місце на конкурсі посіла голландська вчена Рошель Німейєр, яка розробила портативний хімічний набір на основі штучного інтелекту для виявлення бактерій, і отримала приз у розмірі 20 000 євро. Третє місце і приз у розмірі 5 000 євро здобула команда молодих туніських винахідників Хавла бін Ахмед, Гофран Яарі, Сулейма Бен Теміме і Сірін Аяр за розробку «розумного» рішення для керування інвалідним кріслом.


Коментарі

Читайте також