Україні кордони з Словаччиною та Польщею не страшні

8
0

в Ужгороді відбувся міжнародний круглий стіл

«Думаю, нам ніякі кордони не будуть страшні, і кордони будуть тільки шенгенські», – поділилася своїми думками учора, 18 жовтня, під час засідання міжнародного круглого столу експертів директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді Світлана Мітряєва. Про це повідомив власкор ЗІКу.

Міжнародний круглий стіл відбувся напередодні підписання угод про правила місцевого прикордонного руху між Україною та Словаччиною,Україною та Польщею. Експерти виробили пропозиції для української сторони на подальших міждержавних переговорах щодо максимально сприятливих умов перетинання спільного державного кордону мешканцями прикордонних регіонів України, Словаччини та Польщі.

Взірцевою експерти назвали Угоду між Україною та Угорщиною, аналогів якої наразі не існує в ЄС. На черзі підписання подібних угод зі Словаччиною та Польщею.

Угоду про малий прикордонний рух підписали 18 вересня, в Ужгороді міністри закордонних справ України та Угорщини – Арсеній Яценюк та Кінга Гьонц. За цим документом, з 1 січня більше половини населення Закарпаття зможе їздити до Угорщини без візи. Мешканці 384 закарпатських населених пунктів, що знаходяться на відстані не більше 50 км від угорського кордону, матимуть змогу перетнути його без візи за спеціальним дозволом, який коштуватиме близько 20 євро терміном на 5 років. Безоплатно отримуватимуть дозвіл діти, студенти та пенсіонери. Видаватиметься він лише тим, хто прожив на вказаній території не менше 3 років.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також