Українські греко-католики в Угорщині, отримають землю під будівництво храму

5
0

Про це 9 вересня повідомив віце-прем’єр міністр Угорщини Жолтан Шем‘єн під час зустрічі з Отцем та Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом в Будапешті.

Як зазначив владика Степан Сус, окрім храму українські греко-католики в Будапешті збудують школу та дитячий садок.

Під час зустрічі Глави УГКЦ та віцепрем’єр-міністра говорили про актуальний стан життя української громади Угорщини. Блаженніший Святослав подякував пану Жолту та угорському уряду за підтримку українців, які проживають в Угорщині. Віцепрем’єр-міністр запевнив Предстоятеля УГКЦ, що угорський уряд невдовзі виділить земельну ділянку та допоможе в будівництві храму, школи та дитячого садка.

У зустрічі взяли участь владика Філіп Кочиш, митрополит Угорської Греко-Католицької Церкви, владика Степан Сус, голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, о. Дам’ян Габорій, душпастир для українців греко-католиків в Угорщині, о. Олекса Олег, секретар Блаженнішого Святослава, та пані Ярослава Хортяні, голова Товариства української культури в Угорщині.

На завершення зустрічі присутні обмінялися подарунками. Жолт Шем’єн подарував Блаженнішому Святославові пам’ятну срібну медаль «Тисячоліття Угорщини». Пані Ярослава Хортяні подарувала присутнім примірник двомовного видання книги Олеся Волі «Завірюха» про Голодомор в Україні 1992-1933 років.

Нагадаємо, в серпні українські греко-католики в Угорщині звернулися про будівництво храму у Будапешті.

Довідково. Українці в Угорщині – офіційна громада у країні, яка завдяки фінансуванню угорським урядом, провадить свою діяльність через місцеві українські самоврядування різного рівня на території Угорщини.

У 1991 році, на Великдень, з ініціативи вихідців із Галичини угорський священник Ласло Пушкаш звершив першу Літургію для українців греко-католиків у Будапешті.

У 2008 році в Будапешті відбулася зустріч Блаженнішого Любомира кардинала Гузара, тодішнього Отця і Глави УГКЦ, з угорським митрополитом Филипом Кочішем. Під час зустрічі вони домовилися про співпрацю між Церквами щодо душпастирства українців в Угорщині.

З 2011 року українською громадою в Угорщині опікується о. Дамян Габорій, священник Київської архиєпархії УГКЦ, відповідно до домовленості між Отцем і Главом УГКЦ Блаженнішим Святославом та митрополитом Угорської Греко-Католицької Церкви владикою Филипом Кочішем.

У 2017 році вперше порушено питання про будівництво церковно-культурного комплексу. Сталося це на зустрічі з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

У 2018 році відбулася наступна офіційна зустріч представників громади, українських дипломатів із державним секретарем Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклошем Шолтисем, який також підтримав таке бажання.

У 2019 році в Будапешті відбулася зустріч владики Йосифа Міляна, тодішнього голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ, із держсекретарем Мікловшем Шолтисем у справі будівництва храму.

У 2020–2021 роках подібні зустрічі проходили за участі української громади в Угорщині та представників угорського уряду.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також