Українці дихають хімією

14
0

Економіка піднімається, зате погіршується якість повітря. Екологи запевняють: буде ще гірше!

Найбільше зіпсувався повітря в Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях.

Якість повітря, яким ми дихаємо, за рік погіршилося. Експерти пов'язують це з тим, що країна «прокидається» від кризи і активніше починають працювати заводи. За попередніми даними Держкомстату, в 2010 році тільки заводи і фабрики викинули в повітря 4,1 млн тонн шкідливих речовин, це на 187,5 тис. тонн більше (4,5%), ніж у 2009 році. У викидах - оксиди діоксину, сірка, азот, метан та інші отруйні елементи таблиці Менделєєва.

Найбільше зіпсувався повітря в Дніпропетровській (на 150 тис. т викидів більше, ніж у 2009-му), Донецькій (плюс 70 тис. т), Запорізькій областях (на 46 тис. т). «Це наслідок того, що країна виходить з кризи. Заводи починають працювати на повну силу, відповідно більше викидів в атмосферу. Навіть найпотужніші фільтри на 100% не убезпечать від викидів », - говорить директор заводу метизних (металевих виробів) в Макіївці Федір Цимбалов.

ЧИСТІШИМ. Проте є області-щасливчики, де стало дихатиметься куди легше. Наприклад, в Івано-Франківській в повітрі тепер менше хімії майже на 47 тис. т, а в Житомирській - на 15 тис. т. Також зменшилася кількість викидів в Кіровоградській, Миколаївській, Закарпатській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій і Київській областях. Проте лідером по чистоті, як і в минулому році, залишається Чернівецька область.

Екологи вважають, що в регіонах, де стало чистіше, просто ще «відходять» від кризи. «Потім повітря буде все брудніше. Адже люди почнуть купувати більше авто, і заводи почнуть працювати ще активніше », - говорить еколог Володимир Борейко.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також