Українцям доведеться їсти хліб з фуражного зерна

18
0

Значна кількість опадів на початку літа призвела до того, що лише третина української пшениці нового врожаю згідно з чинним стандартом зможе вважатися продовольчою. Розуміючи, що це призведе до значних збитків аграріїв, уряд пропонує знизити стандарт, повідомляє КоммерсантЪ-Украина.

Якщо це відбудеться, то випікати хліб без хімічних добавок буде неможливо, зазначають пекарі.

Як повідомили в прес-службі віце-прем'єра Віктора Слаути, координаційна рада з питань агрополітики при Кабінеті міністрів доручила Держспоживстандарту внести на 2010/11 маркетинговий рік зміни в чинний стандарт ГОСТ 3768:2010, що регламентує вимоги до якісних показників пшениці, зазначає КоммерсантЪ.

Від докладніших коментарів в прес-службі відмовилися. Однак джерело видання в Мінагрополітики вчора повідомило, що йдеться про збільшення граничної норми вмісту в пшениці пророслих зерен: "Це необхідно для того, щоб віднести до класу продовольчої пшениці як можна більший обсяг врожаю. Зараз у найбільш постраждалих від великої кількості опадів регіонах працюють комісії, які повинні надати дані, необхідні для внесення змін до стандарту".

Як пише видання, згідно з чинним стандартом в партії пшениці групи А (використовується в борошномельній галузі та хлібопеченні) дозволяється вміст не більш ніж 2% пророслих зерен для I класу і 3% - для II і III класів; групи Б (використовується для продовольчих і непродовольчих цілей ) - 4%. При наявності пророслих зерен вище від цих норм пшеницю відносять до VI класу і використовують для відгодівлі худоби і непродовольчих потреб.

За оцінками директора аналітичного центру Украгроконсалт Сергія Феофілова, цього року до продовольчої пшениці можна буде віднести не більш ніж 30-35% пшениці, тоді як в 2009-му - 40-50%. Настільки масштабної проблеми з пророслими зернами в Україні ще не було, говорить генеральний директор компанії Волари Юрій Гордейчук. "Якби в країні було недостатньо перехідних залишків, можна було б говорити про дефіцит продовольчої пшениці", - зазначає голова Спілки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич.

За словами заступника голови Асоціації фермерів і приватних землевласників України Василя Ярошовця, сільгоспвиробники підтримують намір уряду внести зміни до держстандарту. "Якщо цього не зробити, аграрії отримають величезні збитки - вирощену ними пшеницю буде віднесено до нижчих класів і продано дешево", - говорить він. За даними групи Німецько-український аграрний діалог, минулого тижня в портах пшениця II класу коштувала 1,2 тис. грн/т, III класу - 1,15 тис. грн/т, фуражну пшеницю можна було купити за 900 грн/т.

Втім, навіть незважаючи на зміну стандарту, експортери будуть проводити незалежні дослідження партій і не стануть купувати фуражну пшеницю за ціною продовольчої, заявив пан Гордейчук: "Передбачений в нинішньому стандарті показник вмісту пророщених зерен відповідає міжнародним вимогам. Змушувати нас купувати зерно нижчої якості - все одно, що чекати, що споживач заплатить за протухле м'ясо, як за свіже".

Зміна стандарту може негативно відбитися на якості хліба, наголошує гендиректор Укрхлібпрому Олександр Васильченко. "Якщо хліб буде виготовлятися з борошна, отриманого з пшениці з високим вмістом пророщених зерен, він не матиме обсягу, не пропечеться належним чином, а це позначиться на його смакових якостях та вмісті в ньому корисних речовин", - говорить він. "Не відкидається, що несумлінні пекарі, щоб зберегти зовнішній вигляд і смакові якості хліба, будуть використовувати хімічні добавки, - додає співвласник Холдингу Т і С Володимир Слабовський. - Але ми, навіть якщо стандарт буде змінено, не будемо купувати непридатну для випічки хліба пшеницю".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також