Українцям на замітку: у Польщі визначили 28 дефіцитних професій

6479 1

Рівень безробіття в Польщі станом на березень 2024 року становив 2,9 відсотка, що є найнижчим показником серед країн ЄС, повідомляє Євростат, статистичне бюро Європейського Союзу.

Незважаючи на це, кілька галузей по всій країні стикаються з нестачею працівників.

Про це повідомляє Schengen.News.

У звіті EURES про дефіцит і надлишок за 2023 рік визначено 28 дефіцитних професій у Польщі, пов’язаних переважно з кваліфікованими ремеслами, освітою, охороною здоров’я, виробництвом і транспортом.

Міністерство сім’ї та соціальної політики Польщі підкреслило, що ринок праці країни вже багато років відчуває дефіцит кадрів.

Згідно з опитуванням ManpowerGroup, роботодавці постійно повідомляють про труднощі з наймом працівників з необхідними компетенціями — 72 відсотки роботодавців стикалися з такими проблемами у 2023 році.

Це означає, що іноземці, які мають намір жити та працювати в Польщі, можуть отримати вигоду від нестачі робочої сили та мати вищі шанси отримати візу, якщо їхня професія відповідає нестачі робочої сили в країні.

Відповідно до останнього звіту EURES, деякі з професій, які стикаються з нестачею робочої сили в Польщі, такі:

Будівельні робітники.
Професійні водії (вантажівка/вантажівка/автобус/трамвай).
Будівельні та споріднені електрики.
Налагоджувачі та оператори металообробних верстатів.
Зварювальники та різальники.
Покрівельники.
Теслі та столяри.
Будівельники будинків.
Кухарі.
Бухгалтери.
Професіонали соціальної роботи.
Психологи.
Професіонали з навчання, не класифіковані в інших рубриках.
Вчителі з особливими потребами.
Вчителі початкової/середньої/професійної школи.
Фізіотерапевти.
Професіонали медсестри.
Лікарі-спеціалісти.

Близько 1,3 мільйона мігрантів легально працювали в Польщі на кінець жовтня 2023 року, повідомляє Інститут соціального страхування країни (ZUS). Така цифра, яка становить майже сім відсотків польської робочої сили, також свідчить про зростання на 61 000 працівників з кінця 2022 року.

Як цитує газета Rzeczpospolita, ZUS також виявив, що більшість зареєстрованих іноземних працівників були з України (761 000), за нею йдуть білорусь (128 000) і Грузія (27 000).

Крім того, офіційна статистика показує, що кількість працівників, які приїжджають з країн Азії, особливо з Індії, швидко зростає.
Кому потрібна віза для роботи в Польщі?

Особи з країн ЄС/ЄЕЗ або Швейцарії звільняються від вимоги отримання візи для роботи в Польщі.

Водночас громадянам, які не належать до жодної із згаданих країн, потрібна віза для роботи в Польщі.

У цьому випадку польські роботодавці повинні подати заяву на отримання дозволу на роботу від імені потенційного працівника. Після отримання дозволу на роботу працівник може подати заяву на отримання робочої візи в Посольстві Польщі.

Однак перш ніж розпочати процес подання заявки на отримання робочої візи, іноземці повинні вибрати один із п’яти типів дозволів на роботу, які відповідають обставинам їх роботи.

Коментарі

P
Petya

І ниянног суддю , прокурора , таможника і мусора.

Читайте також