Українцям розповіли про індексацію зарплат у 2023 році

7
0

Про те, чи варто чекати українцям підвищення зарплат, розповіло профільне видання golovbukh.

Наразі в Україні відбувається масова індексація пенсій. Виплати будуть підвищені понад 10 мільйонам українських пенсіонерів. Водночас, працюючих громадян турбує питання, чи індексуватимуть у 2023 році зарплати. Індексація зарплат можлива, проте не всім.

Індексація зарплати в Україні регулюється законом "Про індексацію грошових доходів населення", а також Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим урядовою постановою №1078, прийнятою ще 2003 року.

Відповідно до закону, якщо в країні є інфляція, то індексація зарплати також мусить бути. Проте закон "Про Державний бюджет України на 2023 рік", ухвалений торік Верховною Радою, призупинив індексацію усіх виплат. Причому не лише цього року, а й за попередній період.

Крім того, у бюджеті 2023 року також не передбачено ані підвищення мінімальної зарплати, ані зростання прожиткового мінімуму. Законсервовано також усі соціальні виплати, і, власне, індексацію пенсій також не було передбачено. Та уряд все ж таки вирішив хоч трохи підвищити виплати пенсіонерам, більшість із яких опинилися за межею бідності.

Проте індексації зарплат 2023 року не буде. Втім, це не означає, що підприємства не можуть на власний розсуд переглянути зарплати своїм працівникам. Закон не каратиме за відсутність індексації, проте він і не забороняє її провести.

Щоби провести індексацію зарплат своїм працівникам, керівництво підприємства має розробити та затвердити документ, в якому буде розписано механізм нарахування індексації. Цей документ буде розрахований на внутрішнє користування. Проте, підприємцям не слід забувати, що частина зарплати, яку становить індексація, також підлягає оподаткуванню на загальних засадах.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також