Українців судитимуть онлайн

5
0

У БЮТ пропонують дозволити сторонам брати участь в судових засіданнях в режимі відеоконференцій - це має суттєво прискорити розгляд справ у судах.

Бютівець Валерій Писаренко зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким пропонує суттєво спростити розгляд певних справ у судах країни.

 
У випадках, коли хтось з учасників розгляду не може прибути до суду, депутат пропонує проводити засідання в режимі відеоконференції.
 
У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що використання в ході судових засідань систем відеоконференцзв'язку: "в переважній більшості випадків дозволить уникнути затягування судового розгляду справи у зв'язку з неможливістю того чи іншого учасника процесу прибути до зали суду".
 
"Ефективність систем відеоконференцзв'язку в процесі розгляду справ у суді також доведена досвідом їх застосування в зарубіжних країнах (наприклад, в Росії більше 10 років), а їх впровадження дозволить заощадити громадянам значні кошти, що витрачаються ними на поїздки до судів, які знаходяться в інших населених пунктах ", - написав Писаренко в коментарях до законопроекту.
 
У разі прийняття закону будь-який учасник судового засідання зможе брати участь в ньому на відстані - для цього потрібно буде лише завчасно повідомити суд, який власне розглядає справу, і той суд, з якого учасник захоче приєднатися до віддаленого засідання.
 
У законопроекті записано, що "господарський суд за своєю ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника процесу може винести постанову про їх участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції".
 
Також, якщо закон буде прийнятий, клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку буде визначати суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.
 
Більше того, відмова обладнання при проведення відео-засідання суду може стати офіційною причиною для перенесення слухання.
 
Які технічні канали зв'язку будуть використані для реалізації трансляції, не уточнюється. Говориться лише про те, що учасники судового розгляду повинні чітко бачити і чути один одного. Не виключено, що для організації трансляцій буде використовуватись мережа інтернет.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також